Gemeente Den Haag

2002-03-11: Haagse primeur met vrijwillige fiets-APK

Op woensdagmiddag 13 maart organiseert de gemeente Den Haag de eerste vrijwillige fietskeuring. Dit vanuit de gedachte hoe beter de fiets, hoe veiliger het is in het verkeer. Initiatiefnemer N. Roozenburg en wethouder Bruins (Verkeer) laten om 13.00 uur als eerste hun fiets keuren. Hiermee is Den Haag de eerste Nederlandse gemeente die een fietskeuring houdt en zo inspeelt op het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers.

Korting bij reparaties
De fiets-APK is gratis en duurt enkele minuten. Bij de keuring worden vooral de remmen, bel, banden en lichten gecontroleerd. Want het bijvoorbeeld niet hebben van goede remmen en het ontbreken van verlichting kan tot gevaarlijke situaties leiden. Wanneer de fietskeurmeester de fiets goedkeurt, ontvangt men een gemeentelijk certificaat en een funreflector cadeau. Bij de bewaakte fietsenstalling van Biesieklette waar de keuring wordt gehouden, kan bovendien de gehele middag de fiets gratis gestald worden. Als de fiets niet wordt goedgekeurd ontvangt men 20% korting op de materiaalkosten bij eventuele reparaties.

Wisselende locaties
De keuringen -die ook aangekondigd worden op posters- worden gehouden op vier woensdagmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur bij stallingen van Biesieklette: Spuiplein (13 maart), Grote Halstraat snoeptrommel (20 maart), Hoflandplein (27 maart) en Grote Markt (3 april). Bij succes volgt herhaling in het najaar van 2002 waarbij gedacht wordt om er ook schoolstallingen bij te betrekken.

Positieve manier
Wethouder Bruins geeft aan dat de fietskeuring op een positieve manier de eigen verantwoordelijkheid van de fietser benadrukt. Zo blijft de gemeente met deze actie ook ten aanzien van de fietser investeren in verkeersveiligheid. Dit ondanks dat er in Den Haag een dalende trend is van het aantal slachtoffers. Bovendien is het ook het één van de meest verkeersveilige steden van Nederland. Het heeft bijvoorbeeld van de vier grote steden de minste slachtoffers per 1.000 inwoners.

11 maart 2002

last update: 11 maart 2002 ;pag.: 11672; auteur: 112;cat.: 17 Uw