Ingezonden persbericht


Persbericht

Interbrew behaalt uitstekende resultaten voor het jaar 2001

Brussel, 13 maart 2002

Interbrew, The World's Local Brewer©, heeft vandaag uitstekende resultaten voor het jaar 2001 bekend gemaakt. De netto winst na belastingen en voor uitzonderlijke opbrengsten steeg in 2001 met 65% tot ¤ 537 miljoen (inclusief de bieractiviteiten van Bass Brewers in het Vereningd Koninkrijk). De bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) steeg met 28% tot ¤ 1.533 miljoen, met een autonome groei die de vooropgestelde 8% overschrijdt. De winst per aandeel, voor goodwill afschrijving, steeg met 19% tot ¤ 1,44, waardoor het vooropgestelde doel van 12% ruimschoots werden overschreden. Interbrew verwacht een dividend van ¤ 0,29 uit te keren, een stijging van 38% ten aanzien van 2000. Interbrew's uitstekende resultaten, haar degelijke financiële structuur en de succesvolle uitvoering van haar strategie vormen een sterke basis voor een aanhoudende waardecreatie voor haar aandeelhouders. Interbrew hernieuwt hiermee haar lange termijn doelstelling van een gemiddelde jaarlijkse groei met "twee cijfers" in winst per aandeel voor goodwill tussen 2000 en 2004.

Interbrew voldoet volledig aan de vereisten van de internationale boekhoudprincipes ("International Accounting Standards")

Zoals reeds bij de beursintroductie aangekondigd, rapporteert Interbrew haar financiële resultaten volledig in overeenstemming met de internationale boekhoudprincipes ("IAS"). Om volledige transparantie en vergelijkbaarheid met de cijfers van het vorige boekjaar te verzekeren, werd onderstaande tabel met de geconsolideerde kerncijfers voorgesteld in overeenstemming met "IAS", zowel voor 2001 als voor de voor het boekjaar 2000 herwerkte cijfers.

De commissaris heeft bevestigd dat zijn controlewerkzaamheden, die ten gronde zijn afgewerkt, geen betekenisvolle correctie aan het licht gebracht hebben die in de boekhoudkundige informatie, opgenomen in het persbericht zou moeten worden doorgevoerd.

Geconsolideerde kerncijfers, inclusief Bass in het Verenigd Koninkrijk

2000 zoals 2000 herwerkt in 2001(in D % gerapporteerd overeenstemming overeenstemming met IAS met IAS) (2) (1) (3)

(2) (3)

Volume (1) 69,8 69.8 90,2 29,2

Netto-omzet(2) 5.657 5.657 7.303 29,1

Bedrijfswinst 1.199 1.156 1.533 32,6 voor
afschrijvingen
(EBITDA)(3)

Bedrijfswinst 644 533 884 65,8 (EBIT)(3)

Netto winst(3) 325 271 537 98,2 (4)

Winst per 1.21 1.04 1.44 38.5 aandeel (5)

Rendement op het 11,7 11.4 11,4 0.0 geïnvesteerde
vermogen (ROIC)
(%)

(1) In miljoen hectoliter exclusief pro rata volumes voor FEMSA

(2) In miljoen euro exclusief accijnzen

(3) In miljoen euro

(4) Voor de bijzondere afwaardering van de Bass Goodwill

(5) Winst per aandeel in euro voor afschrijving van goodwill, gebaseerd op het gemiddelde aantal uitstaande aandelen

Jaarresultaten weerspiegelen aanhoudende groei van de activiteiten in hun geheel

Alle cijfers worden hierna voorgesteld in overeenstemming met "IAS" en zonder de bieractiviteiten van Bass Brewers in het Verenigd Koninkrijk.

De netto omzet voor 2001 steeg met 16% tot ¤ 5.761 miljoen waarvan ongeveer 8% autonome groei weergeeft. Het overige deel kan worden toegewezen aan de impact van een volledig jaar Interbrew UK en de integratie van Diebels en Rogan. De geproduceerde volumes stegen met meer dan 15% tot 73 miljoen hectoliter; de autonome volumegroei bedroeg slechts 1,6%, maar de autonome netto omzet steeg met 8%. Dit bevestigt nogmaals dat Interbrew zich met succes toespitst op waardegroei. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) steeg met 15% tot ¤ 1.193 miljoen, inclusief een autonome groei van meer dan 8%. De winst per aandeel, voor afschrijving van goodwill, kende een sterke groei van 19% tot ¤ 1,44. Interbrew verwezenlijkte een sterke verbetering in de bedrijfsmarge (van 9,7% naar 12,3%) en het rendement op het geïnvesteerde vermogen steeg met een bijkomende 0.9 procent.

"We hebben eens te meer onze beloftes nagekomen door onze doelstellingen en verwachtingen te verwezenlijken en zelfs te overtreffen: onder meer door de efficiënte introductie van de IAS-rapportering en door tegelijk aanhoudend behoedzaam te blijven en toch een sterke groei te verwezenlijken. "zegt Hugo Powell, CEO van Interbrew. "Wij engageren ons ten volle om continu waarde te creëren voor onze aandeelhouders door gestadige autonome groei en het succesvol uitvoeren van onze acquisitiestrategie. En daarbij houden wij vast aan onze lange termijn doelstellingen. "

Geconsolideerde kerncijfers, exclusief Bass in het Verenigd Koninkrijk

2000 2001 D %

in in overeenstemming overeenstemming met IAS met IAS

Volume (1) 63,3 73,1 15,5

Netto-omzet(2) 4.962 5.761 16,1

Bedrijfswinst voor 1.039 1.193 14,8 afschrijvingen
(EBITDA)(3)

Bedrijfswinst 482 708 46,8 (EBIT)(3)

Netto winst(3) (4) 263 484 83.8

Winst per aandeel (5) 0.97 1.26 30.3

Rendement op het 13.0 14.0 0.9 geïnvesteerde vermogen
(ROIC) (%)

(1) In miljoen hectoliter inclusief een pro rata voor FEMSA

(2) In miljoen euro exclusief accijnzen

(3) In miljoen euro

(4) Voor de bijzondere afwaardering van de Bass Goodwill

(5) Winst per aandeel in euro voor afschrijving van goodwill, gebaseerd op het gemiddelde aantal uitstaande aandelen

Interbrew's strategische visie gericht op groei en waardecreatie

Interbrew's unieke visie, om de The World's Local Brewer© te zijn, wordt gerealiseerd door middel van een parallelle en gelijktijdige uitvoering van vier strategische basisthema's:


* Het uitbouwen en het versterken van sterke locale platformen om een winstgevende groei in de verschillende geografische gebieden te kunnen sturen;


* Het uitbouwen en ontwikkelen van een uitgebreid merkenportfolio, dat toegang tot alle segmenten van de markt mogelijk maakt;


* Het vrijwaren van de juiste balans tussen aanwezigheid in gevestigde en opkomende markten, zodat een uitstekend risico-opbrengst profiel kan bereikt worden;


* Een actieve deelname aan de wereldwijde consolidatie van de bierindustrie.

Tijdens 2001 bracht Interbrew zekerheid en stabiliteit in haar Britse activiteiten, eerst met de gerechtelijke goedkeuring van het behoud van de Schotse en Noord-Ierse activiteiten van Bass in het Verenigd Koninkrijk en nadien met de succesvolle verkoop in december 2001 van de Carling Brewers activiteiten aan Coors voor een bedrag van £1,2 miljard. Dankzij deze acquisities, is Interbrew's bedrijfswinst in het Verenigd Koninkrijk bijna verdubbeld. Bovendien heeft de onderneming nu een marktaandeel van 16%, met een snelgroeiend premium portfolio dat gekenmerkt wordt door continue groei en een nummer 1 positie in Schotland. De netto investering in het Verenigd Koninkrijk bedraagt £1,5 miljard voor een bedrijfsactiviteit die een bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) genereert van £ 170 miljoen in 2001, wat een aantrekkelijke acquisitie-multiple vertegenwoordigt van 8,8.

Naar aanleiding van de omzetting naar een IAS conforme boekhouding, werd een deel van de ¤1.235 miljoen bijzondere waardevermindering die geboekt werd in januari 2001, teruggenomen. De synergie-effecten als gevolg het behoud van de Schotse en Noord-Ierse activiteiten en de goede verkoopsprijs voor de Carling Brewers activiteiten resulteren in een terugname van ¤360 miljoen. De splitsingskosten voor de behouden activiteiten, desinvesteringskosten en erelonen in het kader van de verkoop van Carling Brewers en voorzichtige transactiegebonden voorzieningen leiden tot een uitzonderlijke kost van ongeveer ¤ 199 miljoen. Dit alles resulteert in een netto uitzonderlijke terugname van bijzondere waardeverminderingen ten bedrage van ¤161 miljoen.

Interbrew maakte eveneens een belangrijke intrede op de Duitse biermarkt door de aankoop van Diebels, een sterk binnenlands specialiteitsbier, en Beck & Co, met zijn uitstekende internationale premium lager "Beck's". Deze laatste voorziet aantrekkelijke markten van een buitengewoon internationaal merk, dat zich onderscheidt van de reeds bestaande portfolio van Interbrew. Financierings- en belastingsvoordelen maken dit tot een ideaal platform om de consolidatie te leiden in Duitsland. Belangrijke synergievoordelen, zoals het complementaire karakter van het bestaande Labatt USA, Diebels en andere exportactiviteiten, worden onderzocht door 21 integratieteams.

Externe groei verwezenlijkt door acquisities zoals Whitbread Beer Company, Diebels en Rogan zorgde in 2001 voor een waardecreatie die nogmaals de vastberadenheid van Interbrew bevestigt om waardecreërende acquisities te verwezenlijken. Prijs en productmix verbeteringen in bestaande Interbrew activiteiten genereerden een autonome groei in netto omzet van ongeveer 8% die bij een autonome volumegroei van slechts 1,6% de sterke groei in waarde benadrukt.

Deze successen worden weerspiegeld in een belangrijke toename van 38% in de bruto dividenduitkering per aandeel. Het bruto dividend bedraagt ¤ 0,29 per aandeel.

Sterke prestaties in alle regio's

In West-Europa groeide het marktaandeel van Interbrew op alle markten met uitzondering van Frankrijk. De overnames van Diebels (geconsolideerd vanaf september 2001) en Beck & Co (nog niet geconsolideerd) zijn het bewijs van het voortdurende engagement van Interbrew in deze belangrijke regio. Interbrew realiseerde in West-Europa een autonome groei van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) van 18% en een toename in de netto omzet met ongeveer 18%. Volumes verhoogden met 8%. Jupiler vertoonde een groei en ook Stella Artois zette zijn sterke groei met 2 cijfers verder met voortreffelijke resultaten in het Verenigd Koninkrijk.

In Noord-Amerika kenden de volumes een autonome groei van 3% terwijl zowel de netto omzet als de bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) degelijk waren met een toename van respectievelijk 8% en 6%. In Canada hield de onderneming Oland Specialty Beer haar reputatie hoog en de versterkte positie van Interbrew in Cuba creëert een evenwichtig groeipotentieel. De bierimport van Labatt USA blijft het beter doen dan het Amerikaanse importsegment.

In de Opkomende Markten bedroeg de autonome groei van de netto-omzet maar liefst 11%, aangewakkerd door de voortdurende aandacht die Interbrew besteedt aan een aantrekkelijke productmix en door een autonome groei van het volume met 4%. Het organisch aangroeipercentage van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) liep op tot een sterke 27%. Eens te meer onderstrepen deze resultaten Interbrew's streven naar groei in waarde in plaats van groei in volume. In Centraal Europa vertoonden Kroatië, Hongarije en Tsjechië voortreffelijke prestaties. In Oost Europa zorgden verbeteringen in de produktmix voor de toename in waarde met Russische prijzen van gemiddeld ¤ 35 per hectoliter en prijzen in Oekraïne die zijn gestegen tot ¤ 22 per hectoliter, wat de deur openzet voor heel wat bijkomende mogelijkheden. Interbrew verkocht Krym, maar verwierf Rogan. Tenslotte zorgt de verdere integratie in Zuid-Korea voor schitterende financiële resultaten in Azië. Cass zette zijn sterke groei verder. Een aankoopoptie laat toe om de rest van de activiteiten te verwerven vanaf 2004.

Segmentinformatie (exclusief Bass) 

2000 Autonome Veranderingen Wissel 2001 groei in de samenstelling koers van de groep effecten

West-Europa

Volume (1) 23,1 (0,1) 2.0 0,0 25.0

Netto-omzet (miljoen 2.131 104 286 (17) 2.504 ¤)

EBITDA (miljoen ¤) 381 69 (36) (1) 413

Bedrijfswinst 209 77 (62) (1) 224 (miljoen ¤)

Noord-Amerika

Volume (1) 14,2 0,4 0,0 0,0 14,6

Netto-omzet (miljoen 1.689 157 0 (16) 1.830 ¤)

EBITDA (miljoen ¤) 407 35 (9) (4) 429

Bedrijfswinst 274 50 (9) (3) 312 (miljoen ¤)

Opkomende Markten

Volume (1) 26,0 1,1 4,2 0,0 31,3

Netto-omzet (miljoen 1.142 129 95 (55) 1.311 ¤)

EBITDA (miljoen ¤) 281 76 (3) (16) 338

Bedrijfswinst(miljoen 107 71 (8) (8) 162 ¤)

(1) Miljoen hectoliter, exclusief Femsa en export

Toepassing van de International Accounting Standards (IAS)

De overgang naar IAS beïnvloedt sommige financiële maatstaven, met als voornaamste de winst per aandeel voor 2000, en de bedrijfswinst. De winst per aandeel voor goodwill wijzigt van ¤ 1,21 naar ¤ 1,04. De IAS herwerking gaf aanleiding tot overboekingen van de resultatenrekening naar de balans voor wat betreft de beursintroductiekosten, de meerwaarden gerealiseerd op eigen aandelen en de uitgestelde belastingen. In het algemeen worden niet-terugkerende, eenmalige kosten niet langer opgenomen beneden de lijn van de bedrijfswinst, maar bevinden zich nu boven de bedrijfswinst. Daarenboven wordt door de toepassing van IAS het totale aantal verwaterde aandelen enigszins verminderd, maar de invloed hierop is minimaal.

Doelstellingen en vooruitzichten

Behoudens onvoorziene omstandigheden, is Interbrew goed op weg om zijn doelstellingen op lange termijn te bereiken. Interbrew herhaalt haar doelstelling om van 2000 tot 2004 de winst per aandeel, voor afschrijving van goodwill, te laten toenemen met een gemiddelde jaarlijkse groei met 2 cijfers en dit ongeacht veranderingen in de samenstelling van de groep en overnameactiviteiten.

Aandeelhouders agenda

Live-webcast van de presentatie van de resultaten van 2001

Overeenkomstig Interbrew's verbintenis tot gelijkwaardige informatie aan alle aandeelhouders, zal de presentatie van de resultaten van 2001 aan sell-side analisten rechtstreeks uitgezonden worden via webcast op Interbrew's website www.interbrew.com op 13 maart 2002 om 15.00 uur CET of 9.00 uur New York tijd. Deze presentatie zal beschikbaar blijven in het video-archief.

Publicatie van het jaarverslag 2001 en Algemene Vergadering der Aandeelhouders

Vanaf 25 maart 2002 zal het Jaarverslag 2001 van Interbrew evenals het Statistische Overzicht van 1996 tot 2001 beschikbaar zijn op www.interbrew.com. De gedrukte versie van het Jaarverslag is beschikbaar vanaf 12 april 2002.

De Algemene Aandeelhouders Vergadering gaat door op 30 april 2002 en zal gevolgd worden door een persbriefing.

Uitbetaling van het dividend

Interbrew zal de dividenden aan de aandeelhouders uitbetalen op 2 mei 2002.

Mededelingen van toekomstige financiële resultaten

Op 4 september 2002 zal Interbrew zijn halfjaarlijkse resultaten publiceren.

Op 28 oktober 2002 zal Interbrew een update over de activiteiten van de eerste negen maanden publiceren.

Op 12 maart 2003 worden de jaarlijkse resultaten van 2002 gepubliceerd.

Bijkomende informatie

Afbeeldingen voor gebruik in de media

Afbeeldingen voor gebruik in de media kunnen worden gedownload van de bedrijfsnieuws sectie op www.interbrew.com .

Interbrew - The World's Local Brewerã

Interbrew is qua volume de tweede grootste brouwer ter wereld. De onderneming met hoofdzetel in België stelt wereldwijd ruim 37.000 mensen tewerk. De strategie van Interbrew, The World's Local Brewerã , bestaat er in, sterke lokale platformen uit te bouwen in de belangrijkste biermarkten in de wereld. In de markten waar zij aanwezig is, respecteert Interbrew het lokale erfgoed en de traditie van de bierindustrie en helpt zij het locale management bij het verder uitbouwen van hun activiteiten. The World's Local Brewerã strategie is gebaseerd op vier peilers: eerst en vooral het versterken van de lokale merken (vaak marktleiders), daarna het introduceren van internationale premium en specialiteitsbieren, zoals Stella Artoisâ , Hoegaardenâ , Leffeâ , Bass® Ale en Beck'sâ na afronding van de transactie. Tenslotte brengt Interbrew de lokale platformen aanzienlijke "best practices" bij en zet zij de groei van de lokale entiteiten kracht bij, zowel autonoom als door middel van selectieve acquisities. Meer dan 200 bieren van Interbrew worden in meer dan 120 landen verkocht. Verdere informatie over Interbrew kan geconsulteerd worden op www.interbrew.com

Bijkomende informatie: 

Corneel Maes Patrick Verelst

Directeur Communicatie VP Investor Relations

Tel.: +32-16-31-57-69 Tel.: +32-16-31-55-41

GSM: +32-475-92-27-69 Fax: +32-16-31-57-13

Fax: +32-16-31-59-69 E-mail: patrick.verelst@interbrew.com

E-mail: corneel.maes@interbrew.com

Geconsolideerde resultatenrekening
Uitgedrukt in miljoen euro 2000 IAS IAS 2000 2001

zoals HerwerkingReclassificatie IAS IAS gerapporteerd

Omzet (*) 8.000 -2.343 5.657 7.303 Wijzigingen in voorraden
gereed product en 0 goederen in bewerking -19 -19 -16 Overige
bedrijfsopbrengsten 186 51 237 215 Bedrijfsopbrengsten 8.167 0 -2.292 5.875 7.502

Verbruik van grond- en
hulpstoffen 4.281 -2.343 1.938 2.428 Diensten en diverse
goederen 1.542 1 1.543 2.038 Bezoldigingen, sociale
lasten en 1.010 1.010 1.264 pensioenen
Afschrijvingen van
materiële en immateriële
vaste activa 482 62 544 570 Waardevermindering op
voorraad en dubieuze
debiteuren 23 -1 22 23 Vermeerdering
(vermindering) in
voorzieningen -30 -1 31 Afschrijvingen/
bijzondere
waardevermindering op
goodwill 72 7 79 80 Overige bedrijfskosten 143 63 206 215 Bedrijfskosten 7.523 -1 -2.180 5.342 6.618 Bedrijfswinst (verlies) 644 1 -112 534 884 Financiële opbrengsten 292 -94 198 181 Financiële kosten -585 -3 132 -456 -357 Aandeel in het resultaat
van ondernemingen
waarop vermogensmutatie
is toegepast 59 -9 50 67 Winst/(verlies) voor
belastingen 410 -11 -74 325 775 Belastingen op het
resultaat 16 47 12 75 179 Winst/(verlies) na
belastingen 394 -58 -86 250 596 Minderheidsbelangen 21 21 -59 Winst/(verlies) uit de
gewone 21 bedrijfsactiviteiten 415 -58 -86 271 537 Uitzonderlijke
opbrengsten en kosten -1.325 4 86 -1.235 161 Winst/(verlies) van het
boekjaar -910 -54 0 -964 698

basis resultaat per
aandeel -2,73 -2,88 1,63 resultaat per aandeel na
verwateringseffect -2,09 -2,81 1,60

Cash resultaat per
aandeel ) 1,21 1,04 1,44 Cash resultaat per
aandeel (na
verwateringseffect) 0,92 1,02 1,42

(*) De in 2000 gerapporteerde omzet omvat accijnzen voor een bedrag van ¤2.343 miljoen.

Geconsolideerde balans

Uitgedrukt in miljoen euro 2000 IAS IAS 2000 2001

zoals
gerapporteerd HerwerkingReclassificatie IAS IAS

Activa

Vaste activa
Materiële vaste activa 3.725 3.725 3.800 Goodwill 2.738 2.738 3.145 Immateriële vaste
activa, andere dan
goodwill 59 -2 57 114 Intresthoudende
leningen 15 15 14 Deelnemingen in
ondernemingen waarop
vermogensmutatie wordt
toegepast 629 50 679 784

Beleggingen in
effecten (lange
termijn) 168 168 196 Uitgestelde
belastingslatenties -13 158 145 149 Personeelsbeloningen 252 252 310 Overige financiële
vaste activa 163 -163 0 Vorderingen op lange
termijn 742 -1 -315 426 405 8.056 34 115 8.204 8.917

Vlottende activa
Intresthoudende
leningen (korte
termijn) 7 Beleggingen in
effecten (vlottend) 29 29 Voorraden (vlottend) 452 37 489 556 Te ontvangen
belastingen 31 31 76 Handels- en overige
vorderingen 1.692 0 -1 1.691 1.944 Vooruitbetalingen en
overgedragen kosten 143 -143 0 Beleggingen op korte
termijn 399 -399 0 Liquide middelen 417 368 785 401 3.103 37 -115 3.025 2.984

Totaal activa 11.159 71 0 11.230 11.901

Geconsolideerde balans
(vervolg)

Uitgedrukt in miljoenen euro 2000 IAS IAS 2000 2001

zoals Herwerking Reclassificatie IAS IAS gerapporteerd
Passiva

Kapitaal en reserves
Geplaatst kapitaal 329 329 332 Uitgiftepremies 3.195 3.195 3.209 Reserves 385 67 452 525 Overgedragen winst
(verlies) -14 13 91 90 752 Overheidssubsidies 4 -4 0 3.899 80 87 4.066 4.818

Minderheidsbelangen 416 -2 414 497

Schulden op meer dan
één jaar
Interesthoudende
leningen (korte
termijn) 2.753 2.753 2.006 Overige lange termijn
schulden 172 -172 0 Personeelsbeloningen 296 296 304 Pensioenen en
soortgelijke
verplichtingen 316 -316 0 Uitgestelde
overheidssubsidies 4 4 3 Handels- en overige
schulden (lange
termijn) 4 4 6 Voorzieningen voor
andere dan pensioenen
en 0 soortgelijke
verplichtingen (lange
termijn) 258 -27 45 276 250 Uitgestelde belasting
passiva 230 21 -8 243 276 3.729 -6 -147 3.576 2.845

Schulden op ten hoogste
één jaar
Schulden op meer dan
één jaar die binnen het
jaar vervallen 835 -835 0 Korte termijn schulden
bij kredietinstellingen 158 -36 122 52 Interesthoudende
leningen (korte
termijn) 862 862 1.028 Te betalen belastingen 100 100 Handels- en overige
schulden 896 1.193 2.089 131 Voorzieningen (korte
termijn) 1 1 2.510 Sociale en
belastingsschulden 846 -846 0 20 Overige schulden 193 -193 0 Toe te rekenen kosten
en over te dragen
opbrengsten 187 -1 -186 0 3.115 -1 60 3.174 3.741

Totaal passiva 11.159 71 0 11.230 11.901

Geconsolideerde cash flow statement

2000 2001

IAS IAS

BEDRIJFSACTIVITEITEN
Netto winst/(verlies) uit de gewone
bedrijfsuitoefening 271 537 Afschrijvingen 451 550 Afschrijvingen op immateriële vaste activa 100 100 (Terugname van) afwaarderingen op vaste en
vlottende activa 28 1 (Terugname van) verliezen door bijzondere
waardeverminderingen 71 Wisselkoersverschillen (winst)/verlies 9 -14 Intrestopbrengsten -29 -38 Opbrengsten uit beleggingen -32 -43 Interestuitgaven 267 218 Investeringsuitgaven 32 (Winst)/verlies op stopgezette
activiteiten
(Winst)/verlies op de realisatie van
materiële vaste activa 19 (Winst)/verlies op de realisatie van
immateriële vaste activa -5 Uitgestelde overheidssubsidies -1 Belastingsuitgaven 75 179 Opbrengsten uit ondernemingen waarop
vermogensmutatie wordt toegepast -50 -67 Minderheidsbelangen -21 59 Bedrijfswinst voor wijziging in
bedrijfskapitaal en 1.139 1.528 voorzieningen
Afname/(toename) in handels- en overige
vorderingen 19 -138 Afname/(toename) van voorraden -61 -51 Toename/(afname) in handels- en overige
schulden 89 105 Toename/(afname) van voorzieningen 9 -95 Cash ontstaan uit bedrijfsactiviteiten 1.195 1.349 Betaalde interesten -251 -211 Ontvangen interesten 20 33 Ontvangen dividenden 24 34 Betaalde /ontvangen belastingen -117 -145 Cashstromen vóór uitzonderlijke
activiteiten 871 1.060 Uitzonderlijke kosten en opbrengsten
(netto voor belastingen) -7 KASSTROMEN UIT BEDRIJFSACTIVITEITEN 871 1.053

INVESTERINGSACTIVITEITEN
Ontvangen uit hoofde van de verkoop van
vaste activa 59 65 Ontvangen uit hoofde van de verkoop van
immateriële vaste activa 3 7 Ontvangen uit hoofde van de verkoop van
investeringen 205 34 Terugbetaling van leningen 4 Desinvestering in dochterondernemingen na aftrek
liquide middelen 13 Aanschaffingen in dochterondernemingen na
aftrek van verworven -4.445 -148 liquide middelen
Aanschaffingen van materiële vaste activa -465 -535 Aanschaffingen van immateriële vaste
activa -22 -24 Uitgaven voor ontwikkeling
Verwerving van investeringseigendom
Verwerving van overige investeringen -65 -43 Terugbetaling van leningen -402 -13 Uitzonderlijke kosten en opbrengsten
(netto voor belastingen)
KASSTROMEN UIT INVESTERINGSACTIVITEITEN -5.132 -640

FINANCIERINGSACTIVITEITEN
Ontvangen uit hoofde van uitgifte van
aandelen 3.224 17 Ontvangsten uit de uitgifte van
converteerbare obligaties
Ontvangen uit hoofde van overige leningen 5.647 421 Ontvangen uit hoofde van verkoop eigen
aandelen 143 Aflossing van kapitaal
Aflossing van leningen -4.223 -1.057 Terugbetaling schulden financiële leasing -7 Betaling van transactiekosten -117 Uitgekeerde dividenden -80 -106 Uitzonderlijke kosten en opbrengsten
(netto voor belastingen)
KASSTROMEN UIT FINANCIERINGSACTIVITEITEN 4.594 -732

Netto toename in liquide middelen
Liquide middelen aan het begin van het
boekjaar 333 -319 Effect wisselkoersfluctuaties op
geldmiddelen 321 663 Effect wisselkoersen op acquisities en
desinvesteringen 9 5 Liquide middelen op het einde van het
boekjaar 663 349