Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

18-03-2002

CNV Voeding geschrokken van omvang reorganisatie Avebe

CNV Voeding is zeer geschrokken van de omvang van de reorganisatie die aardappelzetmeelconcern Avebe wil doorvoeren. Wereldwijd verdwijnen de komende jaren maar liefst 450 arbeidsplaatsen, waarvan 300 tot 350 in Nederland. "Dit is een enorme klap voor de regio", reageert Siward Swart van CNV Voeding.

Bij Avebe werken wereldwijd 2.300 mensen. In Nederland heeft het concern drie vestigingen in Groningen (Veendam, Foxhol en Ter-Apelkanaal) en een in Drenthe (Gasselternijveen). Hoeveel arbeidsplaatsen er - tussen nu en augustus 2004 - bij de verschillende vestigingen verdwijnen, is nog niet bekend.

"De reorganisatie komt niet als een verrassing, wel de omvang ervan", zegt Swart. "We wisten dat Avebe bezig was om de organisatie onder de loep te nemen. Daar zie ik trouwens ook wel de noodzaak van in. Het concern heeft te maken met onrendabele afzetgebieden en een fikse korting van de Europese landbouw- en exportsubsidies. Het is goed dat het bedrijf nu eindelijk, na jarenlang aanrommelen, heldere keuzes heeft gemaakt voor de toekomst. Maar dat er zoveel arbeidsplaatsen verdwijnen, hadden we totaal niet verwacht."
CNV Voeding legt zich niet zomaar bij de plannen neer. "Ik wil graag eerst eens met kaderleden en met de medezeggenschap praten", zegt Swart. "Mogelijk zijn er nog alternatieven."

Overigens zal er volgens de directie geen sprake zijn van gedwongen ontslagen. Avebe denkt dit te kunnen voorkomen, door onder meer natuurlijk verloop en detachering bij andere werkgevers. De onderhandelingen over een sociaal plan beginnen in april.

Nadere inlichtingen:

Siwart Swart, vakgroepbestuurder CNV Voeding
06-22393017
Kees de Vos, CNV- persvoorlichter
030-6348244