Ingezonden persbericht


Posten voor Nigeriaanse Ambassade

i.v.m. staatsbezoek Nigeriaanse president

Geen dood door steniging van ongehuwde moeder!

Het staatsbezoek van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo aan Nederland is aanleiding om de veroordeling van een 35-jarige ongehuwde moeder tot dood door steniging nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Het betreft de zaak van Safiya Yakubu Hussaini uit Noord Nigeria, die in oktober door een lokale shari'a rechtbank schuldig is bevonden aan overspel met een getrouwde man uit haar dorp. De man is door gebrek aan bewijs vrijgesproken. Safiya is veroordeeld op grond van de zwangerschap, die uit de relatie ontstond.

De doodstraf - waarbij Safiya tot boven haar middel zal worden ingegraven om door de dorpsbewoners te worden gestenigd - is nog niet voltrokken. Dankzij bemoeienis van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International heeft Safiya nu een advocaat, die beroep heeft aangetekend tegen het vonnis. Dit beroep dient eind maart voor de Federale rechtbank, die zich moet houden aan internationaal en nationaal Nigeriaans recht.

Er loopt al een internationale actie voor het sturen van brieven en e-mail berichten naar de Nigeriaanse president en ambassades. Informatie over de actie en voorbeelden voor brieven zijn te vinden op de website van Amnesty International en WPF.

WPF zal posten voor de Nigeriaanse ambassade in Den Haag om er bij president Obasanjo op aan te dringen de eerlijke rechtsgang te bewaken en te voorkomen dat het vonnis voltrokken wordt voordat het hele proces is afgerond.

Woensdag 13 maart

12.00-18.00

Nigeriaanse ambassade

Wassenaarweg 5 - Den Haag

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Annette van den Berg.

World Population Foundation

Ampèrestraat 10

1221 GJ Hilversum

Telefoonnummer: 035- 642 23 04 of mobiel 0655733407

E-mail: a.vandenberg@wpf.org


---
Annette van den Berg

Communication & Media

a.vandenberg@wpf.org

World Population Foundation

Ampèrestraat 10- 1221 GJ Hilversum The Netherlands

www.wpf.org



---