Korps: Groningen, plaats: Groningen 13-03-2002
Inbraken en (kunst)diefstallen opgelost Woensdag 13 maart 2002

Vier mensen aangehouden

Met de aanhouding van drie mannen in de leeftijd van 35, 32 en 22 jaar en een 34-jarige vrouw, uit Groningen heeft de politie 19 gevallen van inbraak, diefstal, heling en oplichting opgelost. De verdachten hebben tegenover de politie bekend dat zij zich in wisselende samenstelling aan de misdrijven hebben schuldig gemaakt. Ze maakten in totaal voor ruim 80.000 euro aan goederen buit. De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. De drie mannen zitten nog vast. De vrouw is inmiddels weer op vrije voeten.

De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van andere onderzoeken waaronder het onderzoek naar een inbraak in een garage aan de Paradijsvolgelstraat in Groningen. Daarbij werden vijf autos gestolen. Die werden allemaal teruggevonden. De verdachte van deze inbraak verklaarde de inbraak samen met iemand anders te hebben gepleegd. Bij onderzoek bleek dit een 32-jarige man uit Groningen te zijn. Hij werd op 12 februari aangehouden in zijn woning aan de Boelemaheerd. In zijn woning werden grote hoeveelheden sieraden, kleding, video- en audioapparatuur alsmede fotoapparatuur en cash geld en scooters aangetroffen. Alle goederen bleken afkomstig te zijn van diefstal uit woningen en bedrijven in de stad Groningen. Daarop werd ook de 34-jarige vriendin van de man die in hetzelfde pand woont aangehouden. Ze werden ingesloten en kort daarop werden ook de beide andere mannen aangehouden.

Tijdens de verhoren bekenden de vrouw en twee mannen (35 en 32) in totaal 14 inbraken in woningen en bedrijven, een inbraak in een auto, drie diefstallen van motoren en een aantal gevallen van fraude met een creditcard. De verdachten gingen in wisselende samenstelling op pad. Bij verschillende bedrijven braken ze deuren open en stalen onder andere kleding, computerapparatuur, sieraden en kunstvoorwerpen. Uit woningen, waar ze door middel van de zogenaamde flippermethode binnenkwamen, namen ze naast geld, video, foto- en audioapparatuur en scooters weg. De 22-jarige verdachte bekende een aantal winkeldiefstallen waarbij hij kleding en parfums wegnam. Hij verkocht de spullen aan de bewoners van de woning aan de Boelemaheerd. De meeste aangetroffen spullen konden worden teruggeven aan eigenaren. Een gering aantal goederen is nog in bezit van de politie. De herkomst daarvan is nog onduidelijk. Vast staat wel dat ze gestolen zijn.

Naar aanleiding van een publicatie in het Nieuwsblad van het Noorden herkenden politiemensen een aantal kunstvoorwerpen. Die werden in beslag genomen en bleken afkomstig van een inbraak in een kunstwinkel in de Folkingestraat in de Stad. Op een paar schilderijen na konden de kunstgoederen worden teruggegeven aan de eigenaresse van de zaak. Bij een inbraak in een woning van aan de Sibrandaheerd stalen de verdachten voor ruim 16.000 euro aan fotoapparatuur. Daarvan kon slechts een klein deel worden teruggegeven. Bij deze inbraak namen de verdachten ook een creditcard weg. De vrouw heeft bekend met de creditcard in totaal voor 2400 euro (15 transacties) aan kleding en goederen te hebben gekocht in Nederland en Duitsland. De verdachten zijn verslaafd aan harddrugs. Zij gebruikten de goederen of de opbrengst daarvan om in hun drugsbehoefte te voorzien. Tegen de bewoners van de woning aan de Boelemaheerd is proces-verbaal opgemaakt voor inbraak, heling en creditcardfraude. De andere mannen krijgen proces-verbaal voor diefstal en inbraak. De verdachten zijn na voorgeleiding aan de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De drie mannen zitten nog vast. De vrouw is na 6 dagen vrijgelaten.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 0.13 euro p/m ).