Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: 90% gepensioneerden krijgt geïndexeerd pensioen

Nr. 2002/28
13 maart 2002

Negentig procent gepensioneerden krijgt volledig geïndexeerd pensioen

Voor naar verwachting 90 procent van de deelnemers aan de 100 grootste pensioenfondsen wordt het pensioen in 2002 volledig aangepast aan de stijging van de prijzen en lonen (indexatie). Slechts bij één procent van de deelnemers wordt het pensioen niet verhoogd. Bij de overige negen procent van de gepensioneerden wordt het pensioen niet volledig geïndexeerd. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is van mening dat de medezeggenschap van gepensioneerden in de pensioenfondsen verder versterkt moet worden.

Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen van staatssecretaris Hoogervorst. Op verzoek van Hoogervorst heeft de Pensioen- en Verzekeringskamer navraag gedaan bij de 100 grootste pensioenfondsen. Hierbij is 87 procent van de gepensioneerden aangesloten.

Hoogervorst wil dat de informatievoorziening over de indexatie van pensioenen sterk wordt verbeterd. Op dit moment wordt actuele informatie over de indexatie niet standaard geregistreerd.

In de Kamervragen werd expliciet gevraagd naar de pensioenfondsen van een aantal bedrijven die in 2001 geld uit hun pensioenfonds teruggestort kregen of een premiekorting ontvingen. Uit de beantwoording blijkt dat deze pensioenfondsen in 2002 en de jaren ervoor hun pensioenen hebben geïndexeerd.

Hoogervorst kondigt verder aan dat hij van plan is om in de nieuwe Pensioenwet op te nemen dat pensioenfondsen zich moeten verantwoorden als zij afzien van indexering. Ook moeten de fondsen de deelnemers beter informeren over de indexering. Binnenkort zal het kabinet een notitie over de hoofdlijnen van de nieuwe pensioenwet aanbieden aan de Tweede Kamer.

Tot slot meldt Hoogervorst dat op dit moment het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en de Stichting van de Arbeid overleggen over de verdere verbetering van de medezeggenschap van gepensioneerden. Als dit overleg niet tot resultaat leidt, overweegt de staatssecretaris de grotere pensioenfondsen wettelijk te verplichten tot de invoering van een deelnemersraad of tot een vorm van bestuursparticipatie door de gepensioneerden. Een deelnemersraad kan onder andere adviseren over het indexatiebeleid van pensioenfondsen. Deze mogelijkheden voor medezeggenschap van gepensioneerden zijn gisteren besproken tussen Hoogervorst en het CSO.


---
De volledige tekst van de Kamervragen en de antwoorden staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

13 mrt 02 11:44