Unicef

150 miljoen kinderen ondervoed

150 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden ondervoed

Gebrek aan eten is niet hoofdoorzaak ondervoeding

Den Haag, 13 maart 2002 - Het stereotiepe beeld van ondervoeding - kinderen met bolle hongerbuikjes - moet worden bijgesteld. Bij de grote meerderheid van de 150 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden die ondervoed zijn, is de ondervoeding onzichtbaar. Niet een tekort aan voedsel, maar ziektes blijken de hoofdoorzaak van ondervoeding, zo concludeert het nieuwste Unicef-rapport 'Malnutrition: the news'. Unicef vindt dat het terugdringen van ondervoeding bij kinderen frustrerend traag verloopt.

Een gebrek aan voedsel is niet de hoofdoorzaak van ondervoeding, zo blijkt uit het Unicef-rapport 'Malnutrition: the news' dat vandaag verschijnt. Terugkerende ziektes, met name in de eerste drie levensjaren, zijn ervoor verantwoordelijk dat het groeiproces van kinderen wordt ondermijnd. Door ziektes verliezen kinderen hun eetlust en krijgen daardoor minder voedingsstoffen binnen. Terwijl hun lichaam de infectie aan het bestrijden is, verdwijnen de essentiële voedingsstoffen door diarree of braken uit het lichaam. Een kind dat in de eerste levensjaren getroffen wordt door meerdere of terugkerende ziektes, raakt op deze wijze ondervoed, ook als er voldoende voedsel in huis is.

Uit het rapport blijkt dat de eerste drie levensjaren beslissend zijn. De overgrote meerderheid van de kinderen die ondervoed zijn, raakt in deze jaren ondervoed. Gevolg is dat de hersenen en het lichaam zich niet optimaal kunnen ontwikkelen; een achterstand die later niet meer kan worden ingelopen.

'Malnutrition: the news' is het grootste onderzoek ooit naar de mate van ondervoeding van kinderen in ruim 100 landen. Het terugdringen van ondervoeding bij kinderen in ontwikkelingslanden verloopt onacceptabel traag, vindt het VN-Kinderfonds: de afgelopen tien jaar is de mate van ondervoeding van kinderen in ontwikkelingslanden slechts teruggedrongen van 32% naar 28%. Daarmee lijden circa 150 miljoen kinderen nog steeds aan ondervoeding. In Zuid-Azië is bijna de helft van alle kinderen ondervoed; in de Afrikaanse landen onder de Sahara lijdt bijna eenderde van de kinderen aan ondervoeding.

Goed nieuws
Toch zijn er de afgelopen tien jaar ook belangrijke successen geboekt bij het terugdringen van ondervoeding. In 18 ontwikkelingslanden, waaronder China, Mexico, Indonesië en Bangladesh, is de ondervoeding bij kinderen met 25% of meer teruggedrongen. Het aantal kinderen dat borstvoeding krijgt en hiermee in de allereerste levensfase alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, is de laatste tien jaar licht gestegen: van 40% naar 45%. Meer dan 70% van de gezinnen in ontwikkelingslanden gebruikt nu zout waaraan jodium is toegevoegd, vergeleken met slechts 20% in 1990. Hiermee wordt bij miljoenen kinderen het risico weggenomen dat hun hersenen zich onvoldoende ontwikkelen. De helft van alle kinderen krijgt nu vitamine A toegediend, waardoor bij honderdduizenden kinderen blindheid wordt voorkomen en hun afweer wordt versterkt.

Het onderzoek pleit voor een radicaal nieuwe aanpak van ondervoeding. De bestrijding van ondervoeding moet plaatsvinden in de eerste drie levensjaren: door exclusieve borstvoeding in de eerste zes maanden en het eten van voedsel met voldoende voedingstoffen; door het voorkomen van en snel reageren op ziektes; en door ouders te informeren over de juiste zorg en voedingswijze voor hun baby.
De resultaten van het onderzoek zullen worden besproken tijdens de komende VN-Kindertop, van 8-10 mei in New York. Deze bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden is een vervolg op de Wereldtop voor Kinderen in 1990; een van de doelen die de deelnemers zich toen stelden, was het bereiken van een halvering van de ondervoeding bij kinderen in het jaar 2000.

De publicatie 'Malnutrition: the news' is financieel mogelijk gemaakt door Western Union. Western Union biedt in 185 landen financiële dienstverlening aan, vooral in de vorm van money transfers. Op 18 maart aanstaande start het bedrijf in 14 Europese landen een actie om projecten van Unicef voor de allerjongsten wereldwijd te ondersteunen; doel van de actie is om in drie maanden tijd 1 miljoen Euro op te halen.


* * * * * *