LOBAS

WorldSkills secretariaat naar Nederland

PERSBERICHTInternationale Beroepen Olympiade WorldSkills Secretariaat WorldSkills naar Nederland
De Nederlandse delegatie is er in geslaagd het internationale secretariaat van WorldSkills naar Nederland te halen. Tot 1 januari 2003 is het secretariaat nog in Zwitserland gevestigd. De beslissing om de Nederlandse kandidaatstelling te honoreren is op 11 maart jl. genomen tijdens de vergadering van de General Assembly van WorldSkills in Auckland, Nieuw Zeeland. Nederland overtrof daarmee de voorstellen van de opponenten Oostenrijk, Groot Brittannië en Frankrijk. De Nederlandse delegatie in Auckland stond onder leiding van Klaas Roskam die was afgevaardigd door de werkgevers- en werknemersorganisaties in Nederland en het Ministerie van OcenW. WorldSkills is de organisatie die iedere twee jaar mondiale beroepenwedstrijden voor jonge vakmensen organiseert om daarmee vakmanschap en beroepsonderwijs voor het voetlicht te brengen. In het afgelopen jaar zijn de wedstrijden gehouden in het Koreaanse Seoul, waarbij twee Nederlandse teams, in tuinaanleg en metaalindustrie, met medailles terugkeerden.
De eerstvolgende wedstrijden worden gehouden in 2003 in Sankt Gallen, Zwitserland.
De Nederlandse kandidaatstelling voor het voeren van het secretariaat is een initiatief van World Skills NL Innovators, een samenwerking van werkgevers en werknemersorganisaties in de Metaalbewerking en metalektro-industrie, de Hovenierssector alsmede de kennis en communicatiecentra voor Economisch Administratieve Beroepen (Ecabo) en dat voor de groene sectoren (Aequor). Het initiatief en voorstel zijn ondersteund met een comité van aanbeveling bestaande uit Jaques Schraven, VNO NCW; Hans de Boer, MKB-Nederland; Doekle Terpstra, CNV; Lodewijk de Waal, FNV en Minister Loek Hermans van Onderwijs.
Met het naar Nederland halen van het secretariaat willen de initiatiefnemers een impuls geven aan het innoveren van de wedstrijden om daarmee gelijke tred te houden met de nieuwste ontwikkelingen in de beroepspraktijk en een goede aansluiting en uitwisseling met het onderwijsveld te behouden. In het Nederlandse voorstel, dat gevisualiseerd is in een brochure en een video geproduceerd door het Grafisch Lyceum Rotterdam, zijn daartoe verschillende elementen gepresenteerd die deze doelstelling zullen waarborgen. Tevens biedt het voorstel de garantie dat het secretariaat onafhankelijk van welke belangengroepering dan ook zal kunnen functioneren en dat de doelstellingen van de WorldSkills-organisatie ten volle kunnen worden nagestreefd.