SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

Gescheiden wachtkamer voor slachtoffers en daders op rechtbank

Slachtofferhulp Nederland pleit voor gescheiden wachtkamers op alle rechtbanken voor slachtoffers en daders. Op veertien van de negentien rechtbanken in Nederland lopen slachtoffers het risico om de wachtruimte te moeten delen met de dader. Dit is in strijd met het Kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie. Slachtofferhulp Nederland heeft de minister hierop aangesproken met een brief.

Veel rechtbanken hebben (nog) geen aparte wachtruimtes. Ze creëren deze meestal wel op verzoek van het slachtoffer. Maar als het slachtoffer er niet specifiek om vraagt wordt het vergeten. Dit kan tot een pijnlijke confrontatie leiden met de verdachte of diens familie. Zowel voor het slachtoffer als de dader is gescheiden wachtruimte van belang. Slachtofferhulp Nederland vindt dat een gescheiden wachtkamer standaard moet worden aangeboden.

Aanleiding voor de brief aan de minister is een artikel uit het Kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie: 'Elke lidstaat waarborgt tevens dat contact tussen slachtoffers en daders in gerechtsgebouwen vermeden kan worden, tenzij dit contact in het kader van de strafprocedure noodzakelijk is. Zo nodig rust elke lidstaat de gerechtsgebouwen daartoe geleidelijk uit met afzonderlijke wachtkamers voor slachtoffers.' Andere artikelen uit het Kaderbesluit gaan met name over bescherming van kwetsbare slachtoffers en het garanderen van goede informatievoorziening. Het Kaderbesluit is bindend en treedt op 22 maart 2002 in werking.

Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland bijna 100.000 slachtoffers van een misdrijf of verkeersongeluk. Zij waarderen het werk met een rapportcijfer 7,7. De hulp is in handen van 1500 vrijwilligers die worden ondersteund door 250 beroepskrachten. De hulp bestaat uit praktische, juridische en emotionele steun. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het krijgen van schadevergoedingen, assisteren bij het invullen van formulieren, geven voorlichting over het juridische proces en verwijzen indien nodig door naar professionele hulpverlening.

Op 14 maart organiseert Slachtofferhulp Nederland een debat naar aanleiding van het Kaderbesluit in de Rode Hoed in Amsterdam met de titel: Rechtspositie van het slachtoffer: zon of regen? Aan het debat nemen onder anderen deel: Femke Halsema (Groen Links) en Yvonne van der Meer (OM). De presentatie is in handen van Cees Grimbergen.
---

---