Gemeente Breda

13-03-2002

Huiswerkbegeleiding op brede school t kievitsnest gestart

Op basisschool t Kievitsnest is deze week huiswerkbegeleiding voor kinderen vanaf groep 7 gestart. Kinderen in groep 7 en 8 kunnen zo alvast wennen aan huiswerk maken zodat de overgang naar het voortgezet onderwijs gemakkelijker wordt. Bij de huiswerkbegeleiding wordt dezelfde methodiek gebruikt als op school. Ouders worden bij de begeleiding zoveel mogelijk betrokken, zodat zij thuis een vinger aan de pols leren houden. De huiswerkbegeleiding is niet verplicht. Maar als kinderen zich inschrijven (via de meester of juf), zijn zij verplicht om gedurende dat schooljaar te komen. De huiswerkbegeleiding vindt elke dinsdag van 15.45 tot 16.15 plaats in t Kievitsnest en wordt gegeven door getrainde medewerkers van Vertizontaal.

Achtergrondinformatie brede school
De brede school vloeit voort uit het onderwijs-, jeugd- en welzijnsbeleid. Volgens de kadernotitie naar de brede school Breda, die op 25 mei 2000 door de gemeenteraad is vastgesteld, staat de brede school voor een meerjarig traject waarin verschillende partijen samenwerken. Het doel is de verbetering van de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren in een breder verband dan alleen de school. Belangrijke aanleiding hiervoor is dat veel scholen, organisaties en instellingen ervaren dat zij afzonderlijk niet genoeg kunnen betekenen voor kinderen en jongeren in hun buurt. Maar wel als ze hun krachten bundelen. De brede school biedt een aanpak die de leef- en leermilieus van het gezin, de vrije tijd en de scholen met elkaar verbindt.

Om ervaring op te doen met de brede schoolaanpak draaien inmiddels pilots in de districten Noordoost en Noordwest. De gemeente heeft gekozen voor de basisscholen De Vlier en Hagehorst in Kesteren-Muizenberg en basisscholen het kievitsnest en de samenloop in Geeren-noord. Dit zijn onderwijskansscholen. Deze vier scholen bevinden zich in twee wijken met een verschillend karakter, sociale netwerk en infrastructuur. Daarnaast is de keuze gebaseerd op de pro-actieve houding van deze scholen. Specifiek voor de het kievitsnest en de samenloop speelt mee dat de brede school aanpak goed past in het project samenwerken aan leefbaarheid in Breda-noord. Dit project is bedoeld om de leefbaarheid van deze buurten te verbeteren.

Breda, 13 maart 2002