Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 11, 13 maart 2002

Onderzoek naar oplossing voor gedupeerde varkenshouders

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) gaat samen met LTO en NVV werken aan een aanvullende financiële tegemoetkoming voor een 70-tal varkenshouders, waarvan de bedrijven in 1997 geruimd zijn als gevolg van klassieke varkenspest. Destijds hebben deze bedrijven van de overheid een schadevergoeding ontvangen. Wordt echter gekeken naar de versoepelde kortingsregeling naar aanleiding van de Mond- en Klauwzeeruitbraken, dan zou de schadevergoeding belangrijk hoger zijn uitgevallen.

Het PVV vindt het van groot belang dat onder veehouders draagvlak blijft bestaan voor het dierziektebestrijdingsbeleid en de bijbehorende schade-vergoedingsregeling (de zogenoemde kortingsregeling). De indruk moet niet gewekt worden dat het organiseren van een actie, zoals ten tijde van de Mond- en Klauwzeersituatie in 2001, meer oplevert dan het naleven van de regels. Daarmee is de dierziektebestrijding niet gebaat.

De gedupeerde varkenshouders zijn overwegend gekort voor kleine overtredingen op het gebied van identificatie en registratie van varkens. Indien de nieuwe kortingsregels toegepast zouden zijn, hadden de betrokken bedrijven in totaal ruim 3 miljoen euro meer uitgekeerd gekregen.