GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 13 maart 2002 17:46

Het is tijd om te kiezen

(13 maart 2002)

Dat hield Paul Rosenmöller de toehoorders vanmiddag voor. Onder de titel 'Een progressief antwoord op een politieke aardverschuiving' ging hij in op de gevolgen van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen en zette uiteen hoe een progressief antwoord in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen vorm moet krijgen.

De volledige tekst van de spreekbeurt van Paul Rosenmöller vindt u op www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/opinie/Eenprogressiefantwoord.doc

Het is tijd om te kiezen. Tijd om te kiezen voor politieke partijen, voor maatschappelijke organisaties en uiteindelijk natuurlijk op 15 mei voor de kiezers. Kiezen tussen linksom of rechtsom besturen.

Een uitgesproken rechts kabinet is bepaald niet uitgesloten door de opkomst van Fortuyn en het feit dat CDA en VVD samenwerking met hem nadrukkelijk openhouden. Dat wordt dan een harder maatschappelijk klimaat, verscherping van de tegenstellingen en minder samenleven. Het alternatief is het land linksom besturen. Met een progressieve agenda. GroenLinks kiest voor het progressieve antwoord op paars. Het pleidooi vóór progressief is ook het tegenhouden van conservatief. Dat maakt het des te meer noodzakelijk. En wie dan nuchter blijft, kijkt vooral naar de PvdA en het CDA. Met allebei forse verschillen van mening. Soms meer politiek inhoudelijk, soms meer politiek cultureel. Maar niet onmogelijk als het gaat om de richting die GroenLinks wil.

De progressieve weg is niet de derde weg, zei Rosenmöller in de richting van de sociaal-democraten. Het grijze midden is uit. Duidelijkheid is geboden. Dat geldt ook voor Ad Melkert. Niet die oude CDA arrogantie; alles in het midden laten en na de verkiezingen toeslaan. Durven of doormodderen: daar gaat het om. De kiezer vraagt durf. Het CDA zei 4 jaar geleden terecht: Samenleven doe je niet alleen. Maar wel met Fortuyn? Dat is nu een van de prangende vragen. Het progressieve antwoord zal dus niet spontaan van deze partijen komen. Wie progressief kiest, stemt GroenLinks. Daar zal fors voor moeten worden gestreden. De vraag is niet meer vrijblijvend. De verschillen zijn toegenomen. Het gaat om de vraag: welke toekomst kiezen wij in ons land. GroenLinks kan niet zonder het progressieve antwoord. Maar het progressieve antwoord kan niet zonder GroenLinks.