Provincie Groningen

Groningen, 13 maart 2002 Persbericht nr. 39

Provincie start bodemsanering in Winneweer

Begin maart start de provincie Groningen met de sanering op het terrein van de voormalige houtfabriek Nanninga te Winneweer in de gemeente Ten Boer. Als gevolg van bedrijfsactiviteiten van de houtfabriek is de bodem onder andere verontreinigd met zware metalen, olie en vluchtige koolwaterstoffen. De sanering duurt ongeveer acht weken. Een deel van de grond wordt hergebruikt op het terrein, de rest van de grond wordt afgevoerd en gereinigd of gestort. Ook het grondwater onder het voormalige fabrieksterrein wordt gezuiverd. Na de sanering controleert de Provincie nog twee jaar het grondwater op de geschatte natuurlijke afbraak.

Vanaf 1900 voerde de houtfabriek op deze locatie activiteiten uit zoals houtverduurzaming en verfspuiterij. Aanleiding voor het saneringsonderzoek was de aanmelding bij de provincie door de gemeente Ten Boer in het kader van de wet Bodembescherming. Sinds 1998 hebben onderzoeken plaatsgevonden naar de omvang en de ernst van de verontreiniging. Gedurende deze tijd zijn de eigenaren en omwonenden regelmatig ingelicht over de bevindingen.

Het doel van de sanering is om het terrein zodanig op te ruimen, dat het voldoet aan de landelijke eisen voor gebruik als bedrijventerrein. De werkzaamheden worden onder regie van de Provincie Groningen uitgevoerd door grondbedrijf Consulmij BV in samenwerking met milieubureau TAUW.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Paul Nieman, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, (050) 316 4982.