CDA

Liberalisering Europese elektriciteitsmarkt stap verder

Het Europees Parlement heeft woensdag 13 maart ingestemd met plannen om de elektriciteitsmarkt verder te liberaliseren. De uitslag is een steun in de rug voor Europees Commissaris Loyola de Palacio die tijdens de regeringstop in Barcelona moet proberen de lidstaten op één lijn te krijgen.

Het gaat om de eerste lezing in een wetgevingsprocedure. Dit betekent dat het Europees Parlement en de Raad van Ministers het met elkaar eens moeten worden over de manier waarop de elektriciteitsmarkt moet worden geliberaliseerd.

De wens is om de markt in 2003 open te gooien. Binnen de Raad van Ministers is Frankrijk op dit moment de grootste dwarsligger. Binnen het Europees Parlement is een nipte meerderheid, omdat de grootste fractie, de Europese christen-democraten, moeite heeft met de voorstellen van liberalen, socialisten en groenen om te veel te regelen door overheden en toezichthouders en teveel nadruk te willen leggen op interventies in de energiemarkt onder andere door prijsvorming. Bovendien wordt op Europees niveau verantwoordelijkheden gelegd die op lokaal of nationaal niveau thuishoren, onder andere via inkomenspolitiek. Op die manier worden de elektriciteitsproducenten zo sterk aan banden gelegd dat er van liberalisering weinig meer overblijft zodat ook de voordelen van liberalisering - efficiëntere productie en lagere prijzen - verdwijnen.

Wim van Velzen (energiebeleid): "Uiteindelijk is het onderwerp te belangrijk voor de EVP-ED om tegen te stemmen. Wij wilden de Commissaris een mandaat meegeven voor Barcelona. Maar er is ook een duidelijk signaal gegeven aan Raad en Commissie dat in de tweede lezing er géén gekwalificeerde meerderheid is voor deze overregulering door het EP."