Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

per post verzonden 20 februari 2002

Vooraankondiging voor de media

20 februari 2002

Nationaal symposium: Biodiversity - Driving Force of Life Op het tweedaags symposium wordt het Nederlandse biodiversiteitonderzoek gepresenteerd en in een (internationale) maatschappelijke context geplaatst.

15 maart Biodiversity in Agricultural Landscapes, WICC, Wageningen 28 maart Biodiversity - Driving Force of Life, Nederlands Congres Centrum, Den Haag

Biodiversiteit is de drijvende kracht achter het leven op aarde. Ecosystemen maken de lucht geschikt om in te ademen, ze maken ons klimaat leefbaar, water drinkbaar en de bodem vruchtbaar. Toch zijn deze ecosystemen niet veilig voor beschadiging of zelfs vernietiging. Aan de vooravond van de 6e Conference of Parties to the Convention on Biological Diversity (COP6-CBD) organiseren de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW), Wageningen Universiteit en de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) een tweedaags symposium, getiteld Biodiversity - Driving Force of Life.

De landbouw heeft grote invloed op ecosystemen. Door de MKZ- en de BSE-crisis groeit het besef dat er iets moet veranderen. 'Een duidelijke les van de MKZ-crises is dat landbouw slechts een component van de plattelandseconomie is. Bij het plannen van het herstel van de natuurlijke habitat doen zich veel mogelijkheden voor om dramatische veranderingen in het landschap te realiseren in het voordeel van velen', schrijft dr. William Sutherland (University of East Anglia) in het on-line tijdschrift HMSBeagle van BioMedNet.
'We bevinden ons nog in de Middeleeuwen van het biodiversiteitonderzoek. We snijden nog steeds lichamen open om te kijken welke organen er inzitten,' aldus prof.dr. Stephen Hubbell (University of Georgia). Onderzoek naar biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen is hoogst noodzakelijk. Prof.dr. Henry Hooghiemstra (UvA) maant tot voorzichtigheid: 'Zowel de dynamiek van de huidige (Kwartaire) ecosystemen, als het menselijk handelen kunnen verlies aan diversiteit veroorzaken waar we nog lang de gevolgen van kunnen voelen.'
Nederland zet zich in voor het behoud van biodiversiteit, maar niet alle nationale wet- en regelgeving pakt gunstig uit. 'In het verleden hebben de heidevencomplexen op de zandgronden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland plaatsgemaakt voor dennenbossen (voor houtproductie) die doorgaans extreem arm aan biodiversiteit zijn. Het zou logisch zijn om die bossen te kappen en de oorspronkelijke hoogwaardige natuur te herstellen. De Boswet verhindert dit echter,' vertelt dr. Jan Roelofs van de KUN.
Andere sprekers op het symposium zijn onder anderen: Mw. Geke Faber, Staatssecretaris LNV en voorzitter van COP6-CBD, prof.dr. Teja Tscharntke (Universiteit van Göttingen), dr. Dan Chamberlain (British Trust for Ornithology), prof.dr. Fred Soons (UU). De eerste dag van het symposium maakt ook onderdeel uit van de serie Current Themes in Ecology.

Nadere informatie bij Michaël van der Meer (NWO-ALW), tel. 070 3440706 of 06 26010624, e-mail meerm@nwo.nl (voor 28 maart), ir. Froukje Rienks (NIOO-KNAW), tel. 0294 239303 of 06 10487481, e-mail rienks@nioo.knaw.nl (voor 15 maart) of via de website www.currentthemesinecology.nl. Zie ook het programma in de bijlage. Registratie via currentthemes@nioo.knaw.nl. Het programma is te vinden op
http://www.nwo.nl/NWOHome.nsf/pages/NWOP_569G6H
02-05e


---

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein