Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Preventieve hulpverlening voorkomt dakloosheid

Nieuwe NIZW-publicatie Een tijd op straat over dakloosheid

8 maart 2002

Op vrijdag 15 maart 2002 promoveert Lia van Doorn van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW bij de Universiteit Utrecht op het onderwerp dakloosheid. De resultaten van haar onderzoek staan in de publicatie Een tijd op straat. Een volgstudie naar (ex-) daklozen in Utrecht (1993-2000) die bij het NIZW verschijnt. Lia van Doorn volgde gedurende zeven jaar 64 daklozen en 20 ex-daklozen. Een van haar conclusies is dat dakloosheid in fasen verloopt. Hoe kan de hulpverlening aansluiten bij deze fasering? Hoe zijn ze op straat terechtgekomen? Hoe ziet het leven op straat eruit? Hoe wordt de periode van dakloosheid beëindigd? En ten slotte, hoe vergaat het ze als ze weer een huis hebben en een baan?

Dakloosheid verloopt in fasen. Daklozen die nog maar net op straat leven zijn sterk georiënteerd op de gangbare culturele doelen (huis en een baan). De val naar de straat is een abrupte breuk met de oude vertrouwde levensstijl. Hoewel zij graag terug willen naar hun oude leven, hebben ze het druk met de gevolgen van het leven op straat. Daklozen die al langer op straat zijn ontwikkelen aanpassingsstrategieën die het leven op straat draaglijker maken, maar het moeilijker maken om terug te keren naar een regulier bestaan. Op den duur verandert hun perceptie van tijd en ruimte, net als hun zelfbeeld en identiteit.

Hulpverlening
De hulpverlening zou beter in moeten spelen op de verschillende fasen van dakloosheid door vroegtijdig dreigende dakloosheid te signaleren. Voor mensen die al dakloos zijn is het aanbieden van stabiele woonruimte van cruciaal belang, in combinatie met een langdurig en evenwichtig samengesteld woonbegeleidings- en nazorgtraject.

Oorzaken van dakloosheid
Hoe komen mensen op straat terecht? Uit het onderzoek van Lia van Doorn blijkt dat er vier hoofdoorzaken zijn. De eerste oorzaak is problemen met huisvesting. De tweede oorzaak is het verlaten van een instelling waar complete verzorging was, zoals gevangenis, psychiatrisch ziekenhuis of jeugdinstelling. Een derde hoofdoorzaak is gerelateerd aan baanverlies, inkomensachteruitgang en schulden. Een laatste oorzaak van het verlies van huisvesting heeft te maken met verstoorde sociale relaties. Deze daklozen worden in hun oude omgeving geweerd, of hebben zelf alle schepen achter zich verbrand. Meestal is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar een combinatie van problemen.

Bestellen
Het proefschrift Een tijd op straat. Een volgstudie naar (ex-)daklozen in Utrecht (1993-2000) is geschreven door Lia van Doorn en kost ¤ 27,00. ISBN 90-5050-870-7 en E 52325. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Zie ook
Afdeling Verkoop
bestel@nizw.nl

Laatste update: 8 maart 2002