Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Voorbereiding EU Top van Barcelona

Tijdens de mini-plenaire in Brussel van 27 februari 2002 vond een debat plaats over de voorbereiding van de EU Top in Barcelona op 15 en 16 maart 2002 naar aanleiding van het rapport Bullmann over de follow-up van het zogenaamde Lissabon-proces.

De pogingen om van de EU de meest concurrerende kenniseconomie te maken, zoals afgesproken in Lissabon, moeten geïntensiveerd worden en het economisch, werkgelegenheids- en structureel beleid moet nauwer gecoördineerd worden om de economische teruggang een halt toe te roepen. In een resolutie ter voorbereiding van de Top van Barcelona uit het Parlement de vrees dat de lidstaten zich niet zullen houden aan hun ambitieuze streven naar een arbeidsparticipatie van 70 procent. Er moet meer geïnvesteerd worden in het menselijk kapitaal, het ondernemerschap moet bevorderd worden en de economische activiteit moet gestimuleerd worden met verdere liberalisering en de voltooiing van de interne markt.

Voor het eerst sinds het werkgelegenheidsbeleid in Luxemburg werd gelanceerd, worden niet méér arbeidsplaatsen gecreëerd. Daarom moeten de lidstaten hun beleid herzien en nieuwe impulsen geven aan hun werkgelegenheidsstrategieën. Zo moet er meer gedaan worden om vrouwen en ouderen aan het werk te krijgen, nieuwe arbeidsregelingen als deeltijdwerk en telewerken te bevorderen en de fiscale lasten op lager betaalde arbeid te verminderen. Een grotere arbeidsmobiliteit is van vitaal belang voor een groter concurrentievermogen, maar voor een duurzame arbeidsparticipatie is ook een verbetering van de kwaliteit van arbeid nodig. Er moet meer geïnvesteerd worden in gezondheid en veiligheid op het werk, gelijke kansen en beroepsopleidingen, met name in levenslang leren. Om de sociale en arbeidsmarktproblemen op te lossen moet de dialoog tussen de sociale partners worden gestimuleerd.

Extra belasting van Europese ondernemingen, met name het MKB, moet vermeden worden. Het Parlement benadrukt dan ook dat nieuwe regels betreffende kapitaaltoereikendheid niet mogen leiden tot kostenverhoging. Commissie en lidstaten moeten er dus voor zorgen dat bij de herziening van het nieuwe kapitaalakkoord van Bazel en het nieuwe EU-kader voor kapitaaltoereikendheid rekening wordt gehouden met de structurele kenmerken van Europese bedrijven.

Daarnaast moet de Commissie bij al het Europese beleid meer rekening houden met de gevolgen op sociaal en werkgelegenheidsterrein. Er moeten Europese normen komen voor goede bedrijfspraktijken, met name wanneer ondernemingen herstructureren. Verder zou de Commissie een evaluatie moeten maken van de liberalisering van openbare diensten waar het gaat om de gevolgen voor de werkgelegenheid, regionale cohesie en de kwaliteit van de dienstverlening.

Met de vergrijzing in zicht is het van groot belang dat het huidige systeem van pensioenverzekeringen geleidelijk wordt herzien. Verder moet voor de armoedebestrijding in Barcelona een duidelijk streefcijfer vastgesteld worden voor het jaar 2010 en moet er een Europese definitie van armoede komen. Tot slot wil het Parlement dat het via een interinstitutioneel akkoord volledig betrokken wordt bij de methode van open coördinatie.