Fugro N.V

Leidschendam, 15 maart 2002

JAARCIJFERS 2001 Fugro N.V.

Vandaag publiceert Fugro N.V. het jaarverslag over 2001. Het verslagjaar 2001 was voor Fugro een uitermate succesvol jaar met een omzet-stijging van 28% en een stijging van het nettoresultaat vóór afschrijving van goodwill van 34%.

Kerncijfers             
Resultaat (x miljoen)   2001    wijziging   2000    
Omzet   EUR 909,8   27,6%   EUR 712,9   
Omzet eigen diensten    EUR 578,1   24,9%   EUR 462,7   
Operationeel resultaat  EUR 98,5    33,6%   EUR 73,7    
Cashflow    EUR 105,3   23,0%   EUR 85,6    
Nettoresultaat vóór afschrijving goodwill   EUR 61,7    34,1%   EUR
46,0    

Balanstotaal    EUR 814,8   71,6%   EUR 474,7   
Groepsvermogen  EUR 247,6   136,4%  EUR 104,7   


Gegevens per aandeel                
Eigen vermogen  EUR 16,68   98,3%   EUR 8,41    
Operationeel resultaat  EUR 7,42    25,3%   EUR 5,92    
Cashflow    EUR 7,93    15,4%   EUR 6,87    
Nettoresultaat vóór afschrijving goodwill   EUR 4,65    26,0%   EUR
3,69    
Dividend-voorstel   EUR1,60     17,6%   EUR 1,36    
Belangrijke ontwikkelingen in 2001

* De omzet, het nettoresultaat vóór afschrijving goodwill en de winst per aandeel stegen met dubbele cijfers.

* De winstmarge vóór afschrijving goodwill bedroeg 6,8% (2000: 6,5%).
* Op nagenoeg alle markten behaalde Fugro goede tot zeer goede resultaten. De markt voor seismiek, intercontinentale telecomkabels en geofysiek vanuit de lucht was minder goed.

* Fugro heeft in juli voor ruim EUR 84 miljoen aan nieuw kapitaal aangetrokken door uitgifte van 1.260.000 nieuwe gewone aandelen tegen een koers van EUR 66,85.

* Van het record aantal van 16 acquisities zijn de acquisities van Robertson Research Holdings Ltd. en Jason Information Systems B.V. de grootste. Voor de acquisitie van Jason heeft Fugro, naast een betaling in contanten, 505.368 nieuwe gewone aandelen uitgegeven tegen een koers van EUR 51,95.

* Fugro kondigde de vorming van de derde divisie Geoscience aan met ingang van 2002.

Gang van zaken
In 2001 waren de resultaten goed bij de olie- en gasgerelateerde activiteiten doordat het investeringsniveau van de olie- en gasgerelateerde opdrachtgevers verbeterde ten opzichte van 2000. Ook de activiteiten op het land en de plaatsbepalingsactiviteiten boekten goede resultaten. De markt voor onderzeese telecomkabels verslechterde sterk. De markt voor geofysiek vanuit de lucht was minder goed.

Aan het einde van het jaar 2001 kondigde Fugro aan dat, met de uitbreiding van de groep met Robertson en Jason, de basis was gelegd voor de nieuwe derde divisie Geoscience. Onder deze divisie vallen de bestaande activiteit Survey vanuit de lucht en de nieuwe activiteit Development & Production. Development & Production omvat Robertson, Jason en andere Fugro bedrijven zoals Fugro Geoteam AS, Fugro LCT Inc./Ltd., Seismic Australia Pty en Geo-Logic Consulting Services B.V. Development & Production kwantificeert en kwalificeert onder meer olie-, gas- en mineralenreserves en bevordert optimalisatie van de productie.

Recente zakelijke ontwikkelingen
In het jaar 2002 heeft Fugro de volgende opdrachten verkregen:
* Fugro heeft van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Petróleos Mexicanos (PEMEX) opdracht gekregen om samen met Constructora Subacuática Diavaz, S.A. de C.V. een geofysisch en geotechnisch onderzoek te doen in het Cantarell Field in de baai van Campeche. Met de opdracht is een bedrag van circa EUR 11,5 miljoen gemoeid.

* Fugro heeft opdracht gekregen om voor Dolphin Energy Ltd. in de Perzische Golf een onderzoek te verrichten in verband met het leggen van een 440 kilometer lange onderzeese gaspijpleiding. Met de opdracht is een bedrag van circa EUR 5,7 miljoen gemoeid.

* Shell heeft Jason uitgekozen als enige leverancier van 3D-IQ (3 Dimensional Integrated Quantitative modelling) systemen ten behoeve van Shell's Software Suit Portfolio voor Exploratie & Productie. De overeenkomst voorziet ook in verdere softwareontwikkeling en training van Shellmedewerkers. Deze overeenkomst bevestigt de status van de systemen van Jason binnen de olie- en gasindustrie.

* Fugro Data Services AG gaat tussen april en december 2002 3.000 vierkante kilometer "multi client"-seismische gegevens verzamelen in het Deense, Duitse en Nederlandse deel van de Noordzee. Dit project wordt door een aantal Europese oliemaatschappijen voorgefinancierd.
* John Chance Land Surveys, Inc. (USA) heeft een overeenkomst gesloten met de Genie van het Amerikaanse leger in het district St Louis, om survey- en karteringsdiensten te verlenen aan federale bureaus binnen het vasteland van de Verenigde Staten. De komende drie jaar kan de overeenkomst voor Fugro een omzet van EUR 2,5 miljoen bereiken.

*

* Fugro heeft de volgende overnames gedaan:

* Fugro Geos Limited heeft een overeenkomst gesloten die moet leiden tot de overname van InstallOcean Limited. Het bedrijf is gevestigd in Alton, Zuidoost Engeland, heeft een jaaromzet van circa EUR 0,7 miljoen en biedt werk aan zes medewerkers. Door de overname versterkt Fugro haar "real-time" informatiesysteem voor het verzamelen en weergeven van meteorologische en oceanografische gegevens.

* Fugro West Inc. heeft de infrastructurele activiteiten in Noord-Californië (VS) van MWH Energy & Infrastructure Inc. (MWH) overgenomen. Het betreft kantoren in Oakland, Hayward en Salinas, 40 medewerkers en een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljoen. De activiteiten hebben betrekking op geotechniek, het testen van bouwmaterialen en inspectiediensten. Met deze acquisitie verstevigt Fugro haar positie in Noord-Californië.

Vooruitzichten
Indien de gemiddelde olieprijs boven de USD 15 per vat blijft, lijkt het gerechtvaardigd te veronderstellen dat, mede op basis van diverse gezaghebbende studies, het investeringsniveau van olie- en gasgerelateerde opdrachtgevers in 2002 ten minste gelijk blijft aan 2001. Positieve ontwikkelingen worden verwacht in het Midden-Oosten, West Afrika, de Golf van Mexico (diep water), Zuid-Amerika en Azië. In het algemeen zullen de activiteiten in diep water sterk toenemen.
De markt voor de planning van intercontinentale telecomkabels zal verder afnemen.

In de Verenigde Staten en Canada wordt een verdere groei van de activiteiten op het land en aan de kust voorzien. In het Midden-Oosten herstellen de aan de bouw gerelateerde activiteiten zich gestaag. In Zuidoost Azië, met name in Hongkong, heeft de markt te maken met een teruggang.

Naar verwachting zullen in 2002 de plaatsbepalingsactiviteiten de groei in omzet en resultaat voortzetten.

De geofysische activiteiten vanuit de lucht zullen van de positieve ontwikkelingen in de olie- en gasmarkt en in de mineralenmarkt profiteren. De resultaten zullen verder verbeteren door afronding van de bundeling van de in 2001 overgenomen bedrijven.

De meeste activiteiten van Fugro ontwikkelen zich goed. Evenals in voorgaande jaren is het echter thans nog niet mogelijk een verantwoorde prognose te geven over de omzet- en resultaatontwikkeling voor het jaar 2002. Bij de publicatie van het halfjaarbericht in augustus 2002 zullen wij onze verwachtingen voor het gehele jaar uitspreken.

Een kopie van het jaarverslag 2001 is direct via de website van Fugro (http://www.fugro.com) te verkrijgen.

Voor nadere informatie:
Fugro N.V.Fugro N.V.
Ir. G-J. Kramer, President Directeur
of
Ir. K.S. Wester, Directeur

Veurse Achterweg 10
Postbus 41
2260 AA Leidschendam
Tel: 070-3111422
Fax: 070-3202703
www.fugro.com