Euronext Brussels

Jaarresultaten - 18/03/2002

IBA - 2001: a Successful Year for the Diagnosis and Treatment of Cancer

Persbericht

EMBARGO TOT 15 MAART 2002 OM 17.40 UUR

2001 : Een succesvol Jaar voor de
Diagnostiek en de Behandeling van
Kanker

Verkoop en diensten gestegen met 9,1% tot 257,6 m¤ EBITDA met 31% toegenomen, exclusief protontherapie Opname van uitzonderlijke kosten ten belope van 26,7 m¤ netto Notering op de beurs in de V.S. als streefdoel

Louvain-la-Neuve, België- 15 maart 2002

Tijdens de vergadering van 11 maart 2002 heeft de Raad van Bestuur van IBA kennis genomen van de resultaten van de Groep voor het jaar 2001, afgesloten per 31 december.

Het jaar 2001 is vooral beslissend voor de behandeling van kanker door protontherapie en voor de diagnostiek van kanker door FDG (F-18 Fluorodeoxyglucose). De protontherapie en de FDG vormen respectievelijk de onbetwiste referentiestandaarden op het gebied van radiotherapie en diagnostiek door functionele imaging van de kanker.

De realisaties in deze twee domeinen zijn markant voor het jaar 2001 en tonen de duidelijke opkomst van deze twee groeivectoren voor de toekomst van IBA, naast de sector van de sterilisatie- en ionisatiediensten die de bron vormt voor de cash flow.

Drie kernen van activiteit voor een betere zichtbaarheid

Gezien de opkomst van deze twee groeivectoren - de protontherapie en de radio-isotopen - en teneinde de resultaten overzichtelijker te maken, zal IBA in de toekomst haar activiteiten voorstellen volgens 3 onderverdelingen :


1.Technologie & Uitrusting die, met zijn unieke ervaring in de technologie van deeltjesversnellersrs, het hart van de Groep vormt met als essentieel onderdeel de Protontherapie.


2.Radio-isotopen, die de productie- en distributie-activiteiten voor FDG en brachytherapie groepeert.


3.Sterilisatie & Ionisatie, die de activiteiten binnen de markt van de medische sterilisatie, de voedselveiligheid en de gevorderde toepassingen omvat, zoals, onder meer, in 2001 de behandeling van Anthrax binnen het postgebeuren.

Technologie & Uitrusting

Deze sector vormt de technologische basis voor alle activiteiten van IBA en heeft bijgedragen tot de geconsolideerde verkoop en diensten van de Groep ten belope van 68,2 m¤, zijnde 26,54 % (tegenover 82,7m¤, of 35% in 2000).

Protontherapie

In juli 2001 heeft IBA van de FDA (Food & Drug Administration) toelating gekregen om haar systeem voor protontherapie, geïnstalleerd in het Northeast Proton Therapy Center (NPTC) van het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston, in de Verenigde Staten, te commercialiseren en dit minder dan 5 maanden na de indiening van het dossier. Sindsdien heeft de onderneming ook de EG-markering voor haar product in Europa gekregen.

Sinds half november 2001, de datum waarop de eerste patiënt in het NPTC behandeld werd, heeft men IBA's protontherapie systeem met succes gebruikt in behandelingen, voor een totaal van 484 sessies. Verder heeft IBA, met de ondertekening van twee kontrakten voor verkoop van een protontherapiesysteem, haar streefdoel voor 2001 overtroffen. Eén kontrakt werd in november 2001 afgesloten met het Wanjie Tumor Hospital in Zibo, in de Chinese provincie Shandong, en het andere in december 2001 met de Groep Chang An Information Industry in Xian, in de Chinese provincie Shanxi.

Deze verkopen, die zich laat op het jaar hebben voorgedaan, hebben dan ook een mindere dan verhoopte invloed gehad op de resultaten van 2001. De bijdrage van de protontherapie in de resultaten van 2001 is aanzienlijk teruggelopen tegenover het jaar 2000 dat nog voordeel trok uit het Tenet Healthcare kontrakt, dat in de loop van 2000 geannuleerd werd. Dit element is de basisfactor voor de terugloop van de EBITDA van de Groep tegenover het jaar 2000.

Deze verkopen zouden evenwel in belangrijke mate moeten bijdragen tot het resultaat van 2002. IBA hoopt ook in de loop van het jaar 2002 nog andere referenties aan deze klantenlijst te kunnen toevoegen.

Andere deeltjesversnellers

Voor de verkoop van TEP-cyclotrons (tomografie door emissie van positrons) voor de productie van FDG, was 2001 een recordjaar, met een totale verkoop van 8 machines.

Op het gebied van de verkoop van materiaal voor de Sterilisatie en Ionisatie was het jaar evenwel eerder ontgoochelend. Dit domein werd aan het einde van 2001 getroffen door de herstructurering van de Amerikaanse productie-eenheid.

Dosimetrie

Dit derde onderdeel van Technologie en Uitrusting heeft, in termen van verkoop, een flinke groei gekend in 2001 (11%), gebruikmakend van de algemene groei van de radiotherapie. De producten voor dosimetrie zijn onmisbaar voor de kwaliteitswaarborg in de radiotherapie en IBA bekleedt op dat gebied de leiderspositie met een marktaandeel van nagenoeg 25%.

Radio-isotopen

IBA startte in 2001 een activiteit op in de productie van radio-isotopen voor de diagnostiek en de behandeling van kanker, na overname van 80% van Eastern Isotopes en door het opdrijven tot 58% van haar deelname in het kapitaal van RadioMed.

Deze sector, die in de komende jaren een krachtige groeivector zal zijn, heeft ten belope van 21,1m ¤ bijgedragen tot de geconsolideerde verkopen van de Groep in 2001, zijnde 8,2%.

FDG

De intrede van IBA in het domein van de radio-isotopen voor de diagnostiek van kanker werd in de Verenigde Staten met succes bekroond. IBA verdubbelde daar, in de loop van het jaar 2001, de verkoop van FDG in verhouding tot wat in 2000 door Eastern Isotopes gerealiseerd werd. IBA opende in Sanford (Florida) een nieuw productiecentrum van FDG en ondertekende een akkoord met het Universitair Hospitaal van Gent omtrent de bouw van een nieuw productie- en distributiecentrum van FDG. In Europa heeft IBA het dossier voor de commercialisering van het product in Europa ingediend. Deze toelating, die toegang biedt tot de Franse en vervolgens de Europese markt, wordt in de loop van het jaar 2002 verwacht.

Brachytherapie

In de brachytherapie (de behandeling van kanker door middel van radioactieve implantaten), heeft IBA de nieuwe cyclotron geïnstalleerd en in gebruik genomen in haar vestiging te Fleurus in België. Deze cyclotron zal voornamelijk gebruikt worden voor de productie van de nieuwe generatie lineaire implantaten van de RadioMed Corporation, een concept van een fijne schroefvormige draad, gebrevetteerd en goedgekeurd door de FDA. Lancering van dit nieuwe product is voorzien in de loop van 2002 en het zal gebruikt worden voor de behandeling van prostaatkanker.

Sterilisatie & ionisatie

Deze sector heeft de belangrijkste bijdrage geleverd in de geconsolideerde verkopen van IBA met 168,3 m¤, zijnde 65,34% van de verkopen en diensten voor 2001, tegenover 153,4 m¤, zijnde 65,0% in 2000.

Medische sterilisatie

IBA blijft de onbetwiste nummer één op de markt van de dienstverlening op het gebied van medische sterilisatie. Deze positie heeft IBA in staat gesteld gebruik te maken van de groei van de markt met een confortabele rendabiliteit en met een groei. De ontwikkeling van deze activiteit werd verdergezet met de uitbreiding van de installatie in Petit-Rechain (in België) en met de aanvang van de bouw van een E-beam centrum in Denemarken.

Pasteurisatie van voeding

De verwachte toelatingen, in het domein van de voeding, werden in de V.S. nog niet verkregen. Hierdoor bleef de activiteit van IBA in 2001 stabiel. IBA heeft haar investeringen in deze activiteit herzien teneinde zich aan te passen aan de markt omstandigheden.

Gevorderde toepassingen

Deze activiteit is in 2001 blijven groeien. Belangrijk is het verkrijgen van het kontrakt, met de Amerikaanse postdiensten (USPS), voor de sterilisatie van de briefwisseling met het oog op mogelijke Anthrax besmettingen. Dit contract, in het begin van november ondertekend en in het begin van 2002 hernieuwd, levert 2,4 miljoen dollar per kwartaal op.

GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE RESULTATEN 2001

De verkopen en diensten van de Groep zijn in 2001 met 9,1% gestegen tot 257,6 m¤ tegenover 236,1 m¤, gerealiseerd in 2000. Deze vooruitgang werd gerealiseerd niettegenstaande de zeer geringe bijdrage van de inkomsten uit de activiteit van de protontherapie. Eastern Isotopes, overgenomen in februari 2001, heeft in de loop van het boekjaar een sterke ontwikkeling gekend dankzij zijn opname in de Groep IBA. Het heeft ten belope van 20,8 m¤ bijgedragen tot de geconsolideerde omzet in 2001.

Het Bedrijfsresultaat, vóór provisies, afschrijvingen op immateriële vaste activa en consolidatieverschillen (« goodwill »), belastingen en financiële kosten (EBITDA), bedraagt 60,34 m¤, tegenover 69,6 m ¤ in 2000, met een sterke groei voor de activiteiten buiten protontherapie (31%).

Het geconsolideerde Bedrijfsresultaat (EBITA) vóór de afschrijvingen van de consolidatieverschillen, bedraagt 24,4 m ¤. Dit resultaat wordt beïnvloed door de forse toename van de afschrijvingen in 2001, tengevolge van de aanhoudende investeringen die in 1999 en 2000 gedaan werden met het oog op de ontwikkeling van het geheel van de activiteiten van de Groep, zowel op het gebied van R&D, als in de productie- en dienstverlenende eenheden.

Het geconsolideerd Financieel resultaat is negatief ten belope van 5,2 m¤, maar verbeterd tegenover de 10,4 m¤ in 2000. Het omvat ten belope van 5,3 m¤ een meerwaarde op de aandelen die IBA in auto-controle heeft en die in 2001 voor overnames en participaties gebruikt werden.

Vóór belasting, uitzonderlijke elementen en afschrijving van de goodwill, bedraagt het lopende resultaat van de Groep 19,2 m ¤ tegenover 26,2 m¤ in 2000. Deze terugloop is toe te schrijven aan de protontherapie. Herleid per aandeel, bedraagt dit lopende resultaat 0,78 ¤ in 2001 tegenover 1,08 ¤ in 2000.

De netto belastingskost bedraagt 2,8 m¤ tegenover 0,9 m¤ in 2000. Deze toename van de belasting is voornamelijk toe te schrijven aan een belangrijke vermindering van waarde van de activa met uitgestelde belasting, geboekt in de optiek van een grotere voorzichtigheid omtrent de recuperatietermijn van fiscale verliezen.

Het Uitzonderlijke resultaat is een verlies van 26,7 m¤ (2000 : 6,1m¤).

De uitzonderlijke lasten dekken o.a. :


- een afschrijving van de 11,2 m¤ goodwill van de activiteit Sterilisatie & Ionisatie in Europa, afkomstig van de overname van Griffith Micro Science in 1999 ; de Groep heeft inderdaad de boekhoudkundige waarde van dit geheel herzien, rekening houdend met de economische omstandigheden et met de rentabiliteit die lager blijkt dan wat aanvankelijk verwacht werd, en


- een afschrijving van 2,7 m¤ goodwill met betrekking tot de onderneming RDI, waarvan de activiteit gedurende het tweede semester van 2001 geherstructureerd werd.

De Groep heeft anderzijds, ten belope van 8,2 m¤ waardeverminderingen vastgesteld op bepaalde activa (namelijk op de materiële vaste activa in Sterilisatie & Ionisatie voor 6,6 m¤) waarvoor de boekhoudkundige waarde niet langer door de evaluatie van hun economische rendabiliteit gerechtvaardigd was. Dit, tengevolge van het rationaliseren van de productiemiddelen in de loop van 2001. Organisatorische veranderingen en de herstructureringen in de Groep hebben tevens geleid tot de boeking van uitzonderlijke kosten ten belope van een totaal bedrag van 1,5 m¤ ontslagkosten in het boekjaar 2001.

Tot slot werd een totaal bedrag van 2,6 m¤ uitzonderlijke kosten vastgesteld, wat overeenkomt voornamelijk met gerechtskosten, opgelopen in het kader van het onderzoek voor de regeling van het geschil met de onderneming Titan (1,0m¤) en in het kader van de voorbereiding van de privé-belegging die uiteindelijk uitgesteld werd. Rekening houdend met deze niet recurrente elementen, bedraagt het Netto Resultaat aandeel van de Groep een verlies ten belope van 24,0 m¤ (winst van 7,0m¤ in 2000).

De geconsolideerde balans van de Groep vertoont een netto financiële schuld van 191 m¤ tegenover 201 m¤ per eind juni 2001 en 135 m¤ per eind december 2000. Het bedrag van de liquide middelen per 31 december 2001 bedraagt 73 m¤. Tot slot: de geconsolideerde eigen middelen bedragen 374 m¤ tegenover 391 m¤ per eind 2000.

Perspectieven voor 2002

Op operationeel gebied heeft de Groep IBA voor het boekjaar 2002 een dubbel streefdoel:

de rendabiliteit van haar diverse activiteiten blijven verbeteren door voortzetting, en zo nodig uitbreiding, van de acties ter optimalisering en ter rationalisering die in de loop van het jaar 2001 gedefinieerd en ondernomen werden


- de groei versnellen in de rechtstreeks draagkrachtige markten van de protontherapie, de FDG en de brachytherapie (waarvan de eerste producten eind 2002 gecommercialiseerd zouden moeten worden).

Op organisatorisch en financieel niveau zal de onderneming in 2002 aanzienlijke inspanningen leveren om het vereiste peil te bereiken en haar kansen tot toegang op de Amerikaanse financiële markt te optimaliseren. Deze aanpak is noodzakelijk en gerechtvaardigd door het feit dat de V.S. meer dan 67 % van de commerciële afzet van IBA vertegenwoordigen, terwijl IBA's concurrenten die in de V.S. genoteerd zijn, vaak over een veel grotere liquiditeit en valorisatie beschikken en van een zichtbaarheid genieten die nadelig is voor IBA.

Dankzij haar unieke ervaring in de technologie van deeltjesversnellers, is IBA een Groep die op een unieke manier het voordeel combineert te beschikken over een solide en rendabele activiteit met een gematigde groei (sterilisatie en ionisatie) enerzijds, en activiteiten met zeer grote groeipotentiëlen zoals de protontherapie en de FDG anderzijds.

In 2002 verwacht IBA globaal genomen een groei van haar inkomsten en van haar EBITDA die niet inferieur aan 10 % zou moeten zijn.

Opmerking

De commissaris voor de geconsolideerde rekeningen heeft bevestigd dat hij bij afsluiting van de revisiewerkzaamheden geen enkel element heeft vastgesteld dat een betekenisvolle correctie zou vereisen van de boekhoudkundige informatie die in het persbericht opgenomen is.

Agenda

Gewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 8 mei 2002.

Bekendmaking van de halfjaarlijkse resultaten per 30 juni 2002: 19 september 2002.

Voor meer informatie

Vivienne Gaskell

Vice voorzitter, Corporate Communications

Tel : +10/475971

François Mirallié

Group Chief Financial Officer

Tel : +10/475906

Er is meer informatie over IBA beschikbaar op de website:

http://www.iba-worldwide.com.

BIJLAGE

Sleutelcijfers in EUR 000