Gemeente Zoetermeer

Natuurtuin Westerpark gaat weer open

De natuurtuin in het Westerpark gaat binnenkort weer open. Op vrijdag 15 maart wordt het ophaalbruggetje dat toegang geeft tot het gebied weer naar beneden gehaald. Dan zijn natuurliefhebbers weer van harte welkom voor een wandeling in dit gebied. De natuurtuin ligt in het hart van het Westerpark tegenover 't Westpunt.
De tuin is bijna 25 jaar geleden aangelegd. In de natuurtuin zijn op kleine schaal landschappen aangelegd die vroeger in en om Zoetermeer voorkwamen en die je soms ook nu nog kunt waarnemen.

Zo is er een poldertje te vinden dat jaarlijks wordt gehooid. In het najaar lopen er schapen.
In het griend staan verschillende soorten wilgen. Een deel van dit griend wordt ieder jaar in de winter gehakt. De wilgentenen werden vroeger gebruikt om manden van te vlechten. Tegenwoordig dienen ze nog om beschoeiingen van te maken of om schuttingen van te vlechten voor natuurvriendelijke tuinen. In een laaggelegen, moerasachtige gebiedje groeit riet en biezen. Deze materialen werden vroeger gebruikt voor het maken van gebruiksvoorwerpen.
Op de muren van de oude boerderij vind je muurplanten zoals het muurleeuwenbekje. Bij deze muren zijn een zomer- en een winterakker aangelegd. Op de akkertjes groeien de éénjarige akkerkruiden zoals klaproos en korenbloem, terwijl het veengebiedje een heel eigen flora heeft met onder andere gagel. In een gebiedje waar bijna 25 jaar geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen, groeien nu struiken als meidoorn en lijsterbes. Als de natuur hier ook in de toekomst vrij zijn gang kan blijven gaan zal hier op de duur bos ontstaan. Al die verschillende landschappen geven in de natuurtuin een grote verscheidenheid aan wilde planten en daardoor ook aan vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Rondleidingen
Vanaf maart tot en met oktober geven natuurtuingidsen elke vierde zondag van de maand om 13.00 uur een rondleiding in de natuurtuin. Deze rondleidingen beginnen bij 't Westpunt en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis. Helaas kunnen honden niet in de tuin worden toegelaten.
De eerste rondleiding is op zondag 24 maart aanstaande. Voor groepen is er een mogelijkheid op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Informatie en aanmeldingen voor een groepswandeling: telefoon (079) 341 6896 of 321 1593.
Enkele jaren geleden is een "wandel"boekje voor de natuurtuin gemaakt. In dit boekje staan drie wandelingen: de voorjaars-, zomer- en nazomerwandeling. Aan de hand van het boekje en de bijbehorende zoekkaarten is te vinden welke planten en dieren in de verschillende seizoenen in dit unieke natuurgebied voorkomen. Het boekje "de natuurtuinwandeling" is voor 3,00 te koop bij de VVV, De Soete Aarde en in 't Westpunt.

---

Gemeente Zoetermeer © maart 2002

Last update: 13 maart 2002 (10:45)