OPTA

Koninklijke KPN N.V.
De heer A.J. Scheepbouwer
Postbus 30000
2500 GA 'S-GRAVENHAGE

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/EGM/2002/200555 brief d.d. 28 februari 2002 Datum Onderwerp Bijlage(n) 28 februari 2002 Tariefvoorstel huurlijnen City Premium Access

Geachte heer Scheepbouwer,

Op 28 februari 2002 heeft het college een tariefvoorstel van KPN ontvangen voor het aanpassen van de tarieven van City Premium Access (hierna: CPA). Het betreft een nieuwe versie van een eerder door KPN ingediend tariefvoorstel (kenmerk: 2002-U-00109-RvB, d.d. 6 februari 2002). Het college dient dit voorstel conform artikel 17 van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (BOHT)1 te beoordelen op kostenoriëntatie (artikel 17, lid 3, BOHT).

KPN geeft in haar brief aan dat er ruimte is voor discussie over het feit of CityRingen (c.q. CPA- aansluitingen] onder de definitie van huurlijnen vallen en dat KPN daarom had kunnen kiezen het voorstel niet aan het college voor te leggen. Het college is echter van oordeel dat een CPA- aansluiting een onlosmakelijk onderdeel is van huurlijnen die op CPA-locaties worden geleverd, zodat het college CPA-tarieven dient te beoordelen.

Het tariefvoorstel bestaat uit het verhogen van het CPA155-tarief en het introduceren van CPA28, CPA32, CPA622 en CPA2500 varianten. KPN geeft in de onderbouwing van het voorstel aan dat het rendement op CPA-aansluitingen in 1999 en 2000 negatief was (zoals ook vermeld in de ONP-


1 Recentelijk gewijzigd: Staatsblad 2001, 550, Besluit van 7 november 2001 tot wijziging van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (leveringsplicht en goedkeuring voorgenomen tariefwijzigingen).



rapportages over die jaren). Door de tariefverhoging verwacht KPN in 2002 een positief rendement op de dienst CPA.

Op grond van deze onderbouwing, concludeert het college dat het voorstel voldoet aan het beginsel van kostenoriëntatie. Het college stemt daarom in met deze tariefwijziging.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag

Indien belanghebbenden zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen zij binnen zes weken, aanvangende met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt, daartegen een bezwaarschrift indienen bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan:

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit Postbus 90420
2509 LK Den Haag

onder vermelding van `Bezwaarschrift'. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en dient in ieder geval de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar te bevatten. Zo mogelijk dient een afschrift van het besluit en de overige op het bezwaar betrekking hebbende stukken te worden meegezonden.