Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-03-2002
Politieberichten van 14/3 (09.00) t/m 15/3 (07.00)

Heeg: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op de Homeie. Een raam aan de bestuurderszijde werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen, alsmede twee geluidsboxen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Heeg, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
In de maand januari kwam uit een onderzoek naar voren dat twee 17-jarige inwoners van Leeuwarden zich op 17 december 2001 hadden schuldig gemaakt aan een inbraak in een supermarkt aan het Piet Kramerplein. Bij deze inbraak werd een kluis weggenomen. In de kluis zaten postzegels en telefoonkaarten. Hiervan werd niets teruggevonden. De goederen zijn verdwenen in het helers circuit. De beide verdachten werden respectievelijk op 24 januari en 6 maart aangehouden. Naar aanleiding van deze aanhoudingen werden begin maart ook nog een man en vrouw aangehouden. Beiden zijn 20 jaar oud en afkomstig uit Leeuwarden. De vrouw werd na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld, gezien haar geringe deelname. De andere verdachten bekenden dat zij in Leeuwarden(9) en Oosternijkerk(1) in wisselende samenstelling nog een tiental inbraken hadden gepleegd in woningen, een garage, een supermarkt en een bakkerij. Bij de inbraken werden hoofdzakelijk audio/video-apparatuur, geld, sieraden, kleding, parfum en fietsen weggenomen. De waarde van het ontvreemde bedroeg ongeveer 15.000.-, terwijl de braakschade ongeveer 5000.- bedroeg. Van de gestolen goederen kon niets meer worden achterhaald. De verdachten zitten op dit moment nog vast.

Heerenveen: plakkers aangehouden
Donderdag omstreeks 14.05 uur werden op de Beugel twee mannen aangehouden ter zake het illegaal plakken van posters. (uitnodiging voor discobezoek) De mannen, respectievelijk een 22-jarige inwoner van Winschoten en een 22-jarige inwoner van Nieuw Beerta, werden overgebracht naar het bureau. De nog niet aangebrachte posters (50) werden in beslag genomen. Tegen de beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Woensdag omstreeks 16.20 uur werd op de Gealanden een 12-jarige jongen uit Leeuwarden aangereden door een personenauto. De jongen stak met zijn fiets de rijbaan ter hoogte van de aldaar liggende verkeersdrempel over. Hij werd daar aangereden door een rode personenauto. De bestuurder van deze auto reed door zonder zijn identiteit bekend te maken of zich om de jongen te bekommeren. De jongen liep een wond aan zijn linkerknie op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De politie vraagt eventuele getuigen van deze aanrijding om zich te melden.

Hurdegaryp: dodelijke aanrijding
Donderdag omstreeks 20.00 uur vond op de Rijksstraatweg een dodelijk verkeersongeval plaats. Een fietsster, een 13-jarige inwoonster van Hurdegaryp, wilde vanaf de ventweg de hoofdrijbaan oversteken. Zij heeft daarbij waarschijnlijk een motor, die bestuurd werd door een 46-jarige inwoner van Oentsjerk over het hoofd gezien. Een frontale botsing was het gevolg. Het meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De motorrijder werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. Ook het meisje is hierheen overgebracht. Het bureau ongevalsanalyse van de politie Friesland stelt een onderzoek in naar de juiste toedracht van de aanrijding.

Leeuwarden: inbraak kelderbox
Tussen 1 en 14 maart is ingebroken in een kelderbox aan de Julianalaan. De deur werd geforceerd, waarna computerapparatuur en gereedschap ter waarde van circa 1600 euro werd weggenomen. Een 32-jarige man deed aangifte.

Gorredijk: woninginbraak
Donderdag overdag is ingebroken in een woning aan de Hendrik Ringenoldusstrjitte. Men wist de schuifpui open te breken. Bankpasjes en autosleutels werden gestolen. De 32-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: vernieling etalageruit
Donderdagavond omstreeks 23.00 uur zagen getuige dat drie jongeren op de Voorstreek stenen gooiden tegen ruiten. Daarbij was een etalageruit beschadigd. Op de Oldegalileen konden twee verdachten aangehouden worden. Het waren twee meisjes uit Leeuwarden, 16 en 17 jaar. Ze zijn ingesloten in het bureau in Leeuwarden. Later bleek dat er nog een tweede ruit vernield is. Het onderzoek wordt voortgezet naar de derde dader.

Rottum: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.15 uur werd een 36-jarige man uit Sintjohannesga gecontroleerd op de Binnendyk. Hij bestuurde een personenauto onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 245 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur.

Sintjohannesga: rijden onder invloed
Vrijdagochtend omstreeks 02.00 uur wilde de politie een bestuurder van een personenauto controleren op de Streek. Toen de bestuurder dit in de gaten kreeg ging hij er vandoor. Hij werd kort daarna liggend in de auto aangetroffen op een erf van een boerderij. De verdachte, 20 jaar uit Rottum, blies aan het bureau 270 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur.

Sneek: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 02.35 uur zagen politiemensen dat een vrouw zeer veel moeite had om haar auto te besturen. Op de 2e Woudstraat reed ze stotterend en stotend en de motor sloeg steeds af. Bij controle bleek dat ze onder invloed was van alcohol. Het ging om een 32-jarige inwoonster van Sneek. Ze bleek ook geen rijbewijs te hebben. Aan het bureau blies ze 1090 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van 14 uur. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt terzake rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed.

Leeuwarden: fietsendief op heterdaad
Donderdagnacht omstreeks 00.50 uur zagen politiemensen in de Eebuurt een man met een fiets. Het ging om een 33-jarige Leeuwarder. De man was bekend in verband met fietsdiefstallen. Hij had een klein formaat damesfiets, merk Cumberland, kleur grijs, bij zich. Gezien de hoogte van het zadel was het zeer twijfelachtig dat de fiets van de man was. Ook bleek het slot verbroken en had hij een kniptang bij zich. De man werd als verdacht van fietsdiefstal aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De politie hoopt dat de eigenaar/eigenaresse zich meldt.

Sneek: rijden onder invloed
Vrijdagochtend omstreeks 02.45 uur werd een 32-jarige man uit Sneek gecontroleerd op de 2e Woudstraat. Hij bestuurde een auto onder invloed van drank. Aan het bureau blies hij 675/ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdagmorgen omstreeks 03.40 uur viel een bestuurder van een personenauto op. Hij reed nogal slingerend en met vrij hoge snelheid over de Appelstraat. Het betrof een 25-jarige man uit Leeuwarden met drank op. Aan het bureau blies hij 620 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

De Valom: aanrijding met hond
Donderdagavond omstreeks 22.00 uur vond op de Hoofdweg een aanrijding plaats tussen een hond en een personenauto. De auto werd bestuurd door een 24-jarige man uit Noardburgum. De hond, een witte boxer, overleefde de aanrijding niet. De eigenaar is nog niet bekend. De auto had flinke schade en is afgesleept.

Leeuwarden: aanhouding
Donderdagmiddag omstreeks 16.00 uur was een groep jeugd lastig bij het pleinafsluitende gebouw op het Zaailand. Ze werden daarop aangesproken door de bedrijfsbeveiliging maar deze werd uitgelachen. Hierop is de jeugd door de politie aangesproken . Een van de groep vond het niet noodzakelijk zich te verwijderen. Dit betrof een 16-jarige Leeuwarder. Hierop werd deze aangehouden en meegenomen naar het politievoertuig. De verdachte verzette zich hiertegen en sloeg een politieman in zijn gezicht. Hierop is hij met meerdere collega`s en de beveiliging met de nodige moeite geboeid. Onderweg naar het bureau uitte hij verschillende bedreigingen en beledigingen. De jongen is voor nader onderzoek ingesloten.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272