Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 14/03/02

De Belgische regering oordeelt dat de verkiezingen in Zimbabwe niet als vrij en eerlijk kunnen beschouwd worden. De Belgische regering oordeelt dat de verkiezingen in Zimbabwe niet als vrij en eerlijk kunnen beschouwd worden.

Brussel, 14.03.2003

De Belgische regering stelt vast dat de verkiezingen die gehouden werden in Zimbabwe niet kunnen beschouwd worden als vrij en eerlijk. Zij betreurt dat deze plaatsvonden in een context van intimidatie en geweld.

Volgens rapporten van verschillende waarnemers (Noorwegen, het Parlementair forum van de SADC, Zuid-Afrika) beantwoordt het verloop van de verkiezingen geenszins aan de normen en richtlijnen van het Parlementair Forum van de SADC. Nochtans had Zimbabwe in het kader van zijn dialoog met de EU aanvaard deze te respecteren.

De regering zal met haar Europese partners op de Europese Raad van Barcelona bepalen welke actie de EU zal ondernemen als antwoord op deze situatie. Zij zal daarbij de noodzaak voor ogen houden in Zimbabwe de terugkeer naar de rechtstaat, de politieke verdraagzaamheid, de normalisering van economische situatie alsmede de regionale stabiliteit te bevorderen.