Gemeente Rotterdam

Samenwerking gemeente Rotterdam en Riagg Noord West Intensieve begeleiding Antilliaanse jongeren

De gemeente Rotterdam en RIAGG Rijnmond Noord West, starten samen per 1 april het project 'Ruman Grandi', een intensief begeleidingstraject voor een moeilijk bereikbare groep Antilliaanse jongeren. Tweehonderd jongeren worden gedurende tweeënhalf jaar begeleid.

In het collegeprogramma Lus di Trafiko worden maatregelen genomen om Antillianen in een achterstandspositie te helpen een zelfstandig leven in Rotterdam op te bouwen. Het project 'Ruman Grandi' (grote broer of zus) sluit hierop aan. Het project richt zich op jongeren die kampen met complexe problemen. Deze doelgroep, in de leeftijdscategorie tussen 13 en 23 jaar, valt nu buiten vele vormen van hulpverlening en gaat gebukt onder meervoudige problemen zoals slechte huisvesting, drugs, taalachterstand, werkloosheid, onderwijsachterstand en tienermoederschap. Intensieve, individuele begeleiding moet ertoe leiden dat deze jongeren binnen een periode van anderhalf jaar op een volwaardige wijze deelnemen aan de samenleving. Kenmerkend voor de aanpak is dat op zeer pragmatische en individuele wijze, samen met de jongere gezocht wordt naar oplossingen voor hun problemen

Voor het project worden in eerste instantie 10 'ruman grandi' (mentoren) aangesteld, bij voorkeur van Antilliaanse komaf. De 'ruman grandi ' inventariseert de problemen, stelt een plan op om de problemen aan te pakken en begeleidt hen door het hele hulpverleningstraject. Jongeren worden aangesproken op hun eigen kracht en mogelijkheden. Het einddoel is Antilliaanse jongeren nieuwe perspectieven te bieden, waarbij zij financieel zelfstandig en onafhankelijk kunnen participeren in de samenleving. De 'ruman grandi' werken hierbij nauw samen met andere hulpverleners.

Als project is 'Ruman Grandi' onderdeel van het programma 'social inclusion of young immigrants' van RIAGG Rijnmond Noord West. In dit programma worden o.a. nieuwe methoden ontwikkeld voor optimale, gerichte begeleiding en behandeling van allochtone jongeren. Antilliaanse jongeren komen als doelgroep nu als eerste aan bod. Voor het realiseren van de doelstellingen van het project is er nauwe samenwerking tussen Riagg Rijnmond Noord West, de Curaçaose RIAGG (PSI), Gemeente Rotterdam, gemeente Capelle a/d Ijssel en Deloitte en Touche. De bedoeling is dat door de samenwerking tussen Riagg Rijnmond Noord West en de PSI op Curaçao, op korte termijn ook in Willemstad een soortgelijk project met Europees ontwikkelingsgeld (EDF) van start gaat.
De gemeente stelt voor het Rotterdamse project Ruman Grandi ¤ 700.000 uit de middelen van Lus di Trafiko, beschikbaar. Het project wordt voor de helft gefinancierd door het programma EQUAL van de Europese Unie.