LEI

persbericht / nr. 1682

15-maart-2002

Concurrentiepositie Nederlandse varkenshouderij staat onder druk

De Nederlandse varkenssector kan zich op het punt van kosten en efficiency nog steeds behoorlijk meten met de directe concurrenten Frankrijk en Denemarken. Maar als het gaat over inspelen op de markt en de organisatie van de keten is de positie van Nederland minder gunstig. Dit concludeert het LEI uit een inventarisatie van sterke en zwakke punten van de varkenssector in enkele Europese landen.

De gemiddelde kostprijs van Nederlands varkensvlees lag in 2000 met ¤ 1,05 per kg levend gewicht op vrijwel hetzelfde niveau als bij de concurrenten Denemarken (¤ 1,07) en Frankrijk (¤ 1,09). Spanje heeft met ¤ 0,93 een aanzienlijk lagere kostprijs. In Duitsland liggen de productiekosten met ¤ 1,37 gemiddeld hoog. Door relatief strenge maatregelen ter verbetering van welzijn, milieu en voedselveiligheid zal de kostprijs de komende jaren in Nederland sterker stijgen dan bij de concurrenten. Voor 2005 worden de volgende kostprijzen verwacht: Spanje ¤ 0,98, Denemarken ¤ 1,12, Nederland en Frankrijk ¤ 1,14 en Duitsland ¤ 1,42.

Het aantal varkensbedrijven in Nederland zal de komende jaren verder afnemen. De overblijvende bedrijven groeien door en kunnen concurreren op de wereldmarkt. Wel zullen zij de komende jaren nog hard moeten werken aan hun maatschappelijke acceptatie (license to produce). Als de maatschappelijke waardering voor de sector weer toeneemt, kan kapitaalvernietiging worden voorkomen en kunnen misschien nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden worden gecreëerd.

Het economisch perspectief van de varkenshouderij in Nederland kan ook worden afgeleid uit een rendementsvergelijking met andere veehouderijsectoren. Bij een normale beloning voor gezinsarbeid resteert in de varkenshouderij een licht negatief rendement op het totale vermogen (-0,8%); dit is ongeveer gelijk aan het rendement in andere sectoren van de landbouw. Maar in de varkenshouderij wordt veel met vreemd vermogen gewerkt. Het rendement op het eigen vermogen (-5,2%) is daardoor lager dan in andere sectoren. Ook als de waardestijging van eigen bezittingen zoals grond wordt meegenomen, blijft het rendement op het eigen vermogen in de varkenshouderij negatief (- 1,0%).

---

Kostprijsontwikkeling varkensvlees; Productiekosten in 2000 en verwachting voor 2005. Bekijk het rapport: 2.02.04.