Ingezonden persbericht Persbericht

Beekse Bergen breekt met proefdiercentrum BPRC

Safaripark Beekse Bergen kondigt aan dat het zijn betrekkingen met het proefdiercentrum BPRC, Biomedical Primate Research Center, in Rijswijk wil beeindigen. Dit zou kunnen betekenen dat de 30 rhesusapen, die het Safaripark ruim 20 jaar in bruikleen heeft, in bezit komen van het Safaripark. Het Safaripark zegt dat ze al geruime tijd in onderhandeling zijn met BPRC. Opvallend is dat dit nieuws pas na een aantal acties van campagnevoerders die streven naar sluiting van BPRC naar buiten komt.

De afgelopen weken werd door campagnevoerders die BPRC gesloten willen zien de druk op het Safaripark opgevoerd. Afgelopen zondag klommen er nog activisten onder de naam Actiecampagne Koen over de hekken om te protesteren tegen de banden die het Safaripark heeft met BPRC. Zij zeggen: 'Naast een eigen fokprogramma heeft BPRC sinds begin jaren tachtig een bruikleenovereenkomst lopen met Safaripark Beekse Bergen. Als er in het BPRC een tekort aan rhesusapen is, worden in het Safaripark de baby-rhesusaapjes bij hun moeder weggehaald en overgebracht naar de te krappe kooien in BPRC om daar gruwelijke experimenten te ondergaan. Dit blijkt onder andere uit schriftelijke vragen aan de minister van OC+W (dd 19-4-2001).' De activisten eisen dat het Safaripark met onmiddelijke ingang alle contacten, ook al zijn ze niet commercieel, met het noodleidende BPRC verbreekt. De apen, en de eventuele nakomelingen, die het Safaripark in bruikleen heeft mogen niet terug naar het BPRC en het Safaripark zou haar expertise moeten gebruiken om bij sluiting van BPRC apen op te vangen.

Als Safaripark Beekse Bergen haar aankondiging serieus neemt lijkt het erop dat de activisten die ijveren naar sluiting van BPRC weer een stapje dichterbij zijn. Activisten van Actiecampagne Koen zullen de ontwikkelingen op de voet volgen onder het mom: BPRC moet dicht, BPRC gaat dicht!

Einde persbericht

Noot aan de redactie Relevante websites:

De site van Actiecampagne Koen met het laatste nieuws omtrend de campagne tegen BPRC: http://www.bprcmoetdicht.org

De schriftelijke vragen van Augustijn-Esser en Swilders-Rozendaal aan de Minister van OC+W (dd 9-4-2001): http://www.minocw.nl/brief2k/2001/17564.doc

Meer info: Actiecampagne Koen Postbus 10233 2501 HE Den Haag bprcapenhel@yahoo.com


---
BPRC moet dicht, BPRC gaat dicht! http://www.bprcmoetdicht.org


---