Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


Export bloemen en planten stijgt 9,5%

Aalsmeer, 15 maart 2002

De exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland is in de eerste twee maanden dit jaar gestegen met 9,5% tot een totaal van ¤ 797 miljoen. Dit komt vooral door een hoger niveau van de inkoopwaarde. De tegenvallende afzet in Duitsland lijkt zich iets te herstellen. Een opsteker is de stijging van de exportwaarde naar Engeland, in omvang de tweede afnemer van bloemen en planten uit Nederland. Dit blijkt uit de exportstatistieken van het bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten in Aalsmeer.

In januari dit jaar vertoonde de bloemen- en plantenexport een marginale stijging van 1%. De maand februari gaf een toename te zien van 18%, waardoor de cumulatieve waarde voor de eerste twee maanden met 9,5% is gestegen tot een totaal van ¤ 797 miljoen. In februari vorig jaar daalde de export met 5%. Groothandelaren schrijven de waardestijging dit jaar toe aan achterblijvende aanvoer, Valentijnsdag en het effect van de introductie van de euro.

Effect euro
Het psychologisch effect van schijnbaar lagere inkoopprijzen als gevolg van de euro doet zich blijkbaar langer gelden dan verwacht. Dit effect lijkt bij de snijbloemen groter dan bij de planten, doordat planten veel meer via bemiddeling en termijntransacties worden verkocht. Bij de snijbloemen ligt het accent op de inkoop via de veilingklok en is het karakter van daghandel derhalve groter. In combinatie met veel vraag door feestdagen als Vrouwendag, Valentijnsdag en de Engelse Moederdag, is de prijsvorming instabieler. Ondanks de hogere vraag zijn de hogere inkoopprijzen echter niet volledig door te berekenen, waardoor de marges in de groothandel onder druk staan.

Ligt herstel Duitsland
De krimp in de exportafzet naar Duitsland (-1%) van vorig jaar heeft zich in de afgelopen twee maanden enigszins hersteld met een kleine stijging van 0,8% tot ¤ 252 miljoen, ¤ 2 miljoen meer dan vorig jaar. De snijbloemenexport naar Duitsland daalde vorig jaar met 2,5% in waarde. De eerste twee maanden van dit jaar vertonen een stijging van 2%. De exportomzet in pot- en tuinplanten naar de Oosterburen klom vorig jaar nog met 1%, maar deze beperkte stijging is omgezet in een daling van 0,6% in de eerste twee maanden dit jaar. In hoeverre het lichte herstel op totaalniveau structureel is, moet nog blijken. De economische situatie in het voor de Nederlandse bloemen- en plantenafzet verreweg belangrijkste land is verre van rooskleurig. Zweden is het enige land in de top-10 van afnemers, dat dit jaar een daling laat zien. Dit is waarschijnlijk incidenteel. Alle andere landen in de top-10, die 85% van de totale afzet voor hun rekening nemen, vertonen een stijging.
Een opsteker is positieve voortzetting van de export naar Engeland. Tot en met februari namen de Engelsen, die in exportomzet nu een jaar lang op de tweede plaats staan, voor 32% meer af, in waarde totaal ruim ¤ 127 miljoen.

Meer informatie:
afdeling markt en economie, Jan Lanning of Marcel Rutten: Telefoon : (0297) 380090 of e-mail:
jlanning@bloemengroothandel.com
m.rutten@bloemengroothandel.com