Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hoofdlijnen overeind in debat over nieuw zorgstelsel

Het hoofdlijnendebat over de vernieuwing van het zorgstelsel is gisteren door de Tweede Kamer grotendeels gewijd aan de premie, de inkomenseffecten en de eigen betalingen.

De premie, de inkomenseffecten en de eigen betalingen zijn precies de zaken waarvan het kabinet in de nota Vraag aan Bod heeft gezegd dat er alleen bij regeerakkoord sluitende afspraken over gemaakt kunnen worden, in samenhang met andere financiële afwegingen. Ook de juridische vormgeving van de nieuwe zorgverzekering (publiek- of privaatrechtelijk), de integratie met de AWBZ en de samenstelling van het verzekerde pakket gaven gisteren aanleiding tot discussie.

Dat het zorgstelsel aan vernieuwing toe is, daarover waren alle partijen het hartgrondig eens. Ook voor de koers van die vernieuwing bestaat een brede kamermeerderheid: regelgeving en sturing van bovenaf dient stapsgewijs plaats te maken voor gereguleerde concurrentie tussen partijen. Tevens is de samenvoeging van de particuliere verzekering en het ziekenfonds onomstreden. Iedereen in Kamer wil basisverzekering kopte het Financieele Dagblad.

Met het overeind blijven van deze hoofdlijnen van Vraag aan Bod kon minister Borst dan ook aan het einde van het debat zeggen: We hebben een mijlpaal de grond in geslagen!.

ZorgaanZet 1. ZorgaanZet
Externe link, 12-2-2002

Website van het ministerie van VWS over de vernieuwing van het zorgstelsel