DIERENBESCHERMING

Kabinet laat BPRC chimpansees in de steek

Den Haag, 15 maart 2002 - De Dierenbescherming vindt het kabinetsbesluit over de toekomst van de ruim 100 chimpansees in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk onacceptabel. Dat besluit houdt in dat 25 door het BPRC geïnfecteerde chimpansees hun oude dag bij het BPRC in Rijswijk moeten slijten. Dat 41 chimpansees aan Europese dierentuinen zijn beloofd en dat slechts 34 dieren naar Stichting AAP zullen gaan. Dit ondanks het aanbod van Stichting Aap om voor alle dieren een pensioenvoorziening te bouwen voor een rustige oude dag.

Voor de ruim 100 chimpansees van het BPRC die een rustige oude dag is beloofd is opvang bij stichting AAP de beste oplossing. Stichting AAP is in staat om deze, veelal getraumatiseerde, dieren deskundig op te vangen. Om een stabiele groep op te bouwen is het wel noodzakelijk dat alle dieren naar AAP gaan. Daarom betreurt de Dierenbescherming het dan ook dat de afgelopen maanden tientallen gezonde chimpansees zijn beloofd aan dierentuinen over heel Europa, waar zij aan een vergaand fokprogramma onderworpen zullen worden. Met als gevolg dat de betreffende dierentuinen hun huidige chimpansees op grote schaal onder zullen brengen in dierentuinen in het Oostblok of het handelscircuit. De dierentuinen willen de BPRC chimpansees zo graag hebben omdat zij een hele bijzondere genetische opmaak hebben.
Dat 25 geïnfecteerde chimpansees op het terrein van het BPRC zullen blijven tussen de woonwijken in Rijswijk is ongehoord. Juist deze dieren hebben recht om ver van hun vroegere dieronterende leefsituatie te leven. De overige 34 gezonde chimpansees gaan wel naar Stichting AAP. De stichting bouwt voor deze dieren een opvangcentrum aan de Spaans zuidkust.

Daarnaast maakt de Dierenbescherming zich grote zorgen over de enorme hoeveelheid geld die het kabinet in het BPRC wil pompen. Met maar liefst 5,1 miljoen euro wil het kabinet de situatie in het BPRC verbeteren. Dat het BPRC de afgelopen jaren al ruim 17 miljoen euro heeft gekregen en daar vrijwel niets mee heeft gedaan wordt blijkbaar vergeten. Daarnaast maakt dit enorme geldbedrag sluiting van het BPRC op korte termijn onwaarschijnlijk. Binnenkort zal dit voorstel in de Tweede Kamer besproken.


- einde bericht -