AutoRai

15-3-2002

Kia Sorento bedoeld voor top in SUV-segment

Kia opent de aanval op de markt van Sports Utility Vehicles (SUV). Het Koreaanse merk zet daarvoor een ijzersterk wapen in. Het is de compleet nieuwe, luxe en technisch vooruitstrevende Sorento, die op de 72ste Autosalon van Genève zijn debuut beleefde.

De Sorento rolt de loper uit voor een nieuwe lijn autos die we in de komende jaren presenteren, zegt Senior Executive Vice President en COO Mark Juhn, hoofd van Kias International Business Division. Bij de ontwikkeling hebben we de lat hoog gelegd. Op geen enkel vlak is een compromis ten koste van kwaliteit gesloten. Tot in detail beantwoordt de Sorento aan hoge eisen.

De Sorento komt gedistingeerd en stijlvol over. Een stoere grille en een sportieve V-vorm in de motorkap zijn hierbij opgenomen als smaakmakers. De bruisende sfeer en de mediterrane omgeving van de Zuid-Italiaanse plaats Sorrento hebben voor het design als inspiratie gediend. De Kia Sorento (met één r) is nadrukkelijk voor de Europese automobilist ontworpen.

De naam legt volgens Kia ook een link naar Sorrento Valley in San Diego, waar veel toonaangevende hightech bedrijven zijn gevestigd. Want behalve stijl en uitstraling, vormt vooruitstrevende techniek een sterk wapenfeit waarop Kia bij zijn nieuwe model het accent legt. Er valt te kiezen uit drie krachtige topklasse motoren: een uiterst moderne 2,5-liter common rail turbodiesel van 140 pk en twee benzinemotoren met cilinderinhouden van 2,4 en 3,5-liter en vermogens van 139 en 195 pk.

Door een bijzonder comfortabel rijgedrag kan de Sorento de vergelijking met een luxe personenauto aan. Het interieur straalt luxe uit. De auto heeft een complete uitrusting met bij de meeste uitvoeringen onder meer automatische temperatuurregeling, elektrisch bedienbare ramen en centrale portiervergrendeling. Leren bekleding en een elektrisch bedienbare en verwarmbare bestuurdersstoel zijn in de meest luxe uitvoering te vinden. Kia biedt voorts de keuze uit twee aandrijfsystemen: een handmatig in en uit te schakelen vierwielaandrijving en een elektronische variant die automatisch de aandrijving over vier wielen verdeelt.

De Sorento komt vlak voor de zomer in Nederland op de markt.