DIERENBESCHERMING

Chimpansees blijven in Rijswijk, ondanks belofte Hermans

Den Haag, 15 maart 2002 - Geschokt reageren
dierenbeschermingsorganisaties in Nederland en Groot-Brittannië, verenigd in CEECE (Coalition to End Experiments on Chimpansees in Europe), op het kabinetsbesluit om 25 door het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) geïnfecteerde chimpansees alsnog in Rijswijk te houden. Een aanbod van Stichting AAP om voor deze groep dieren een pensioenvoorziening te bouwen voor een rustige oude dag, is door minister Hermans van de hand gewezen.

Het BPRC in Rijswijk is de laatste maanden sterk bekritiseerd door ex-werknemers die beschreven hoe dieren in het instuut met kokend hete stoom in hun hokken gejaagd werden of hoe een lever uit een onverdoofde aap werd gesneden. De dierenbeschermers stellen dat bronnen binnen het BPRC verklaren dat de situatie door jarenlang falend management alleen maar ernstiger is geworden. De laatste vijf jaar wisselde het centrum minstens vijf keer van dierenarts.

Voor de 104 chimpansees die een rustige oude dag is beloofd, is opvang bij Stichting AAP de beste oplossing.
CEECE betreurt het dat de afgelopen maanden tientallen gezonde chimpansees zijn uitgevent aan dierentuinen over heel Europa, waar zij aan een rigoreus fokprogramma onderworpen zullen worden. Onder deze dierentuinen bevindt zich ook Dierenpark Amersfoort, waar apen met het voor mensen dodelijke Herpes-B-virus zijn besmet. Dat 23 geïnfecteerde chimpansees op het terrein van het BPRC zullen blijven, tussen de woonwijken in Rijswijk is ongehoord. Juist deze dieren hebben recht om ver van hun vroegere dieronterende leefsituatie te leven.
De resterende 36 gezonde chimpansees gaan wel naar Stichting AAP, die voor deze dieren een nieuw 'lifetime care centre' onder de naam Primadomus gaat bouwen aan de Spaans zuidkust.

In zijn brief aan de Kamer van 27 april 2001 stelde minister Hermans dat chimpansees niet langer nodig zijn voor het biomedisch onderzoek. Het voorgenomen verbod (in navolging van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië) op het gebruik van mensapen in de Wet op de Dierproeven is daarom een goede en logische stap die zonder veel consquenties genomen kan worden. Door zes dieren die nog dit jaar met Hepatitis-C geïnfecteerd zullen worden op voorhand uit te zonderen, is Nederland het laatste land in de Europese Unie dat nog mensapen in dierproeven gebruikt.

Hoewel voortschrijdend wetenschappelijk inzicht het gebruik van primaten voor dierproeven langzamerhand overbodig maakt, besluit de overheid nu om miljoenen te investeren in nieuwbouw van het proefdierenlaboratorium in Rijswijk en de jaarlijkse subsidie te verhogen. Het uitgesproken voornemen van minister Hermans om op termijn het BPRC te sluiten, is door de investering van tientallen miljoenen, onderandere in de huisvesting van chimpansees die nog wel 40 jaar te leven hebben, dan ook weinig geloofwaardig. Ook het aantal van 1500 dieren dat het BPRC uiteindelijk zal huisvesten, is nauwelijks een verandering.

De gezamelijke organisaties stellen dat het beschikbare geld aangewend zou moeten worden voor een sanering van het instituut, waarbij zij hun hulp aanbieden in het creëren van een pensioenvoorziening voor alle primaten.


- einde bericht

Voor verdere informatie, de samenwerkende organisaties in CEECE (Coalition to End Experiments on Chimpansees in Europe) AVS Proefdiervrij: Aaron de Vries 070 -306 2468, 06- 537 61 720 Dierenbescherming: Maaike Wermer 070 -3142738, 06-2210 5392 Een Dier Een Vriend: Geoffrey Deckers 070 - 383 3699, 06-5124 8596 World Society for the Protection of Animals: Nel van Amerongen 030 - 230 6001