NED. PLATFORM ZWERFJONGEREN

Zwakke reactie van VWS op zwerfjongerenprobleem

Gisteren heeft de Rekenkamer een zeer kritisch rapport uitgebracht over de aanpak van VWS van het zwerfjongerenprobleem in Nederland. Het Nederlands Platform Zwerfjongeren (NPZ) betreurt het dat minister en staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn, en Sport in hun reactie geen concrete plannen aangeven over wat er nu moet gebeuren om de hulpverlening aan zwerfjongeren te verbeteren. Het NPZ vindt dat er op zeer korte termijn investeringen gedaan moeten worden in de voorzieningen voor zwerfjongeren, zoals opvang, begeleid kamer-wonen, en zelfstandige woningen.
De minister vindt dat er in de toekomst geen aparte aandacht geschonken moet worden aan specifieke doelgroepen, zoals zwerfjongeren. Het NPZ vindt juist dat er specifieke aandacht aan zwerfjongeren besteed moet worden, zolang de hulpverlening aan deze groep nog niet goed georganiseerd is. Het rapport van de Rekenkamer onderschrijf dit. Anders blijft de groep onzichtbaar voor de overheid, en blijft deze groep tussen wal en schip vallen in de hulpverlening.

Een belangrijke oorzaak voor het ontbreken van inzicht in omvang en aard van de problemen van zwerfjongeren is de decentralisatie van het overheidsbeleid naar de gemeenten. VWS heeft de verantwoordelijkheid voor de zorg voor zwerfjongeren neergelegd bij de gemeenten. Echter, de gemeenten hebben deze verantwoordelijkheid onvoldoende opgepakt, zij weten niet hoeveel zwerfjongeren er in hun gemeente zijn en zij hebben geen beleid voor zwerfjongeren ontwikkeld. Nu heeft VWS geen mogelijkheden tot sturing meer en staat zij met lege handen. Het NPZ vraagt VWS om haar verantwoordelijkheid op te pakken en nu snel te beginnen met het ondersteunen en aansturen van de gemeenten. Wat moet er gebeuren:

- er moet specifiek beleid ontwikkeld worden voor de leeftijdsgroep 18-23 waar zowel jeugdhulpverlening als maatschappelijke opvang worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid;

- er moet een uniform landelijk registratie-systeem komen voor zwerfjongeren;

- op regionaal niveau moet de hulpverlening aan zwerfjongeren gekoppeld worden tot een zogenaamde 'keten' van zorg, zodat hulp van begin tot eind gewaarborgd is;

- gemeenten moeten duidelijkheid scheppen in de financiering van voorzieningen voor zwerfjongeren.

Er is in de afgelopen jaren veel gesproken over zwerfjongeren, en veel onderzoek gedaan. Nu is het tijd voor actie! Het NPZ roept het VWS op om op korte termijn met concrete plannen te komen om de problemen, zoals die gesignaleerd zijn door de Rekenkamer op korte termijn op te lossen.

Het Nederlands Platform Zwerfjongeren (NPZ)
(platform voor hulpverlening, beleid en onderzoek t.a.v. zwerfjongeren)
Bezoekadres:
Catharijnesingel 47, 3511 GC Utrecht
Postadres:
Postbus 19178, 3501 DD Utrecht
T: 030-2306474
F: 030-2319641
E: npz@nizw.nl

Contactpersoon: Marc Noom (voorzitter)
T: 06-24566395

15 mrt 02 16:20