Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht nr: 160/02


Datum: 15 maart 2002

Experts uit tachtig landen bespreken vestiging Internationaal Strafhof in Den Haag

Deskundigen uit meer dan tachtig landen zijn deze week in Den Haag bijeengekomen om de voorbereidingen van een spoedige vestiging van het Internationaal Strafhof te bespreken. Naar verwachting zal het Statuut van het hof komende zomer in werking treden.

Tot nu toe hebben 55 landen het Statuut geratificeerd. Het Statuut wordt van kracht op het moment dat 60 landen het hebben bekrachtigd. De Nederlandse regering gaat ervan uit dat die 60e ratificatie eind april, wanneer de Voorbereidingscommissie voor het Internationaal Strafhof (PrepCom ICC) in New York bijeenkomt, een feit zal zijn. Het Statuut wordt dan twee maanden later van kracht.

Als het Statuut in de zomer in werking is getreden, zullen de verdragspartijen in september 2002 voor het eerst vergaderen in New York. Vervolgens kunnen de eerste stafleden van het Strafhof in Den Haag worden verwacht. De benoeming van de gekozen leden van het hof - rechters en aanklager - volgt na een tweede bijeenkomst van de verdragspartijen in de loop van 2003.

Pas wanneer de rechters en de aanklager zijn geinstalleerd, kan een begin worden gemaakt met ondezoeksprocedures en besluitvorming met het oog op rechtszittingen.

De 170 deskundigen uit tachtig landen - regeringsvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties - waren deze week op uitnodiging van de Nederlandse regering in Den Haag bijeen. Zij hebben zich gebogen over zaken als personeelsbeheer, administratie, financien en operationele kwesties. In het bijzonder is gekeken naar de wijze waarop de ad-hoc tribunalen - het Joegoslavie-Tribunaal en het Rwanda-Tribunaal - van start zijn gegaan en naar de regelgeving die mogelijk relevant is voor de oprichting van het Strafhof.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken - Helen Gorter: 070 348 5983 / 06 53 420835.

Zie ook de website: www.un.org/law/icc/intersess2002/index.htlm

===