Gemeente Alkmaar


13 maart 2002

Préselectie tips 750 jaar door experts

Vijf deskundigen gaan alle tips die zijn ingediend voor de viering van 750 jaar Alkmaar beoordelen en een préselectie maken. De tips die zij selecteren worden tijdens een open dag voorgelegd aan het Alkmaarse publiek.

Vanaf de stadsconferentie op 3 november vorig jaar heeft de gemeente Alkmaar alle Alkmaarders uitgenodigd suggesties in te dienen voor de viering van het 750 jarig bestaan van Alkmaar. En ook nu nog kan iedereen tot 31 maart a.s. met zijn ideeën bij de gemeente terecht via de e-mail Ebraun@alkmaar.nl of per brief: Gemeente Alkmaar, t.a.v. de heer E. Braun, Postbus 53, 1800 BC Alkmaar.

Deskundigen
Tot nu toe zijn vele tientallen tips ingediend. De ideeën zijn van een grote verscheidenheid en lopen uiteen qua haalbaarheid en kosten. Om een goede préselectie te kunnen maken, heeft de gemeente vijf deskundigen in de arm genomen: Annemiek van Zwieten (coördinator Breda 750 jaar), Herman Weyers (coördinator Delft 750 jaar), Henk Schouten (directeur Stichting Kunst en Cultuur provincie Noord-Holland), Ben Sierhuis (evenementenorganisator) en Fons Disch (voormalig directeur De Vest). Deze experts maken een préselectie uit de tips. Deze préselectie wordt weer aan de inwoners van Alkmaar voorgelegd.

De préselectie door de deskundigen gebeurt aan de hand van een aantal criteria. Eén van de belangrijkste is het criterium 'voor en door Alkmaarders'; 750 jaar stad moet een echt Alkmaars feest worden. Het criterium 'te vieren in de wijken' speelt hier op in: door het feest in de hele stad te vieren, kan stadsgevoel ontstaan. Vervolgens moet de festiviteit voor jong en oud een blijvende herinnering opleveren en moet het evenement Alkmaar als bruisende stad op de kaart zetten.

Jubileum
Naast de inwoners van Alkmaar vraagt de gemeente organisaties en bedrijven in Alkmaar hun bijdrage te leveren aan het feest in 2004. De gemeente wil haar 750-jarig bestaan graag vieren met andere jubilarissen en is daarom in gesprek met een aantal Alkmaarse organisaties die in 2004 ook hun jubileum vieren. Daarnaast benadert de gemeente organisatoren van jaarlijkse Alkmaarse evenementen om te kijken of deze evenementen in 2004 ook in het teken van 750 jaar stad kunnen staan.