Koninklijke bibliotheek

Steun NWO aan landelijke Bibliotheekvoorziening Geesteswetenschappen gecontinueerd

Het Algemeen Bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft toch besloten de steun aan de landelijke Bibliotheekvoorziening Geesteswetenschappen (BGW) voort te zetten. Door bemiddeling van IWI (Innovatie Wetenschappelijke Informatievoorziening) is een grotere inspanning van de instellingen vastgelegd: NWO draagt ¤ 2.495.790 bij, en de zeven betrokken instellingen samen ¤ 680.670. Dit zijn de Koninklijke Bibliotheek en de universiteitsbibliotheken van Amsterdam, Groningen, Leiden, Nijmegen, Utrecht en de Vrije Universiteit.

Met deze steun kan de tweede tranche BGW van start gaan, met als looptijd 1 oktober 2001 t/m 31 december 2004. In de eerste tranche zijn voornamelijk boeken en tijdschriften aangeschaft, voor een deel ook antiquarisch, om de bestaande achterstand in de landelijke collectievorming in te lopen. Voor de tweede tranche wordt deze zogenoemde vakspecifieke aanschaf voortgezet, maar daarnaast wordt 50% van het totale bedrag gereserveerd voor licenties op elektronische geesteswetenschappelijke publicaties. De aanschaf wordt gedaan door de zeven instellingen, de beschikbaarstelling zal in principe voor alle geesteswetenschappers zijn.

De Koninklijke Bibliotheek monitort de voortgang, rapporteert tussentijds aan NWO en stelt per september 2004 een evaluatie over de tweede tranche BGW op. Instelling van een eventuele derde tranche is door NWO afhankelijk gesteld van meer structurele inzet van de instellingen.

15 maart 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland