Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
KAB. 2002/2111
datum
13-03-2002

onderwerp
Kamervragen Duurzame Ondernemers Aftrek

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u mede namens de staatssecretaris van Financiën het antwoord op de vragen van de leden Van Ardenne-van der Hoeven en De Haan (beiden CDA) over de Duurzame Ondernemers Aftrek (DOA).


---
Nee, het artikel is feitelijk onjuist.

2 t/m 5 Het overleg over de DOA is nog steeds gaande. De Europese Commissie staat zeer kritisch tegenover de toepasbaarheid van het fiscale instrument DOA voor duurzame en biologische landbouw. Dit geldt met name die onderdelen van de DOA die volgens de Europese Commissie neigen naar exploitatiesteun. In de nota Fiscaliteit, landbouw- en natuurbeleid is aangegeven dat indien de huidige opzet van de DOA niet mogelijk is, dan zal worden bezien of het - gelet op het Europese steunkader - mogelijk is om op andere wijze, bijvoorbeeld door uitbreiding van reeds bestaande faciliteiten, een stimulans te geven. Zodra meer duidelijkheid is verkregen over de haalbaarheid van de faciliteit zal ik de Kamer hierover berichten.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Van Ardenne-van der Hoeven en De Haan (beiden CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de staatssecretaris van Financiën over Duurzame Ondernemers Aftrek (DOA). (Ingezonden 28 februari 2002)

1
Is het waar dat de Duurzame Ondernemers Aftrek (DOA) van de baan is? 1

2
Hoe verhoudt zich de wetenschap dat ambtenaren van uw beider ministeries al een tijd wisten dat de DOA van Brussel geen goedkeuring zou krijgen tot de recent gepubliceerde notitie 'landbouw en fiscus' en eerdere uitspraken van minister Brinkhorst waaruit blijkt dat de onderhandelingen over de DOA in Brussel nog steeds gaande zouden zijn? 2

3
Waarom is de Kamer niet eerder geïnformeerd over het feit dat de DOA door Brussel niet is goedgekeurd?

4
Op welk moment was de minister op de hoogte van het feit dat Brussel geen goedkeuring zou verlenen? Wat is de reden dat Brussel geen goedkeuring geeft? Hoe is hierop gereageerd?

5
Welke alternatieven zijn er voor de DOA en op welke termijn kunnen die alternatieven in werking treden om duurzame ondernemers alsnog tegemoet te komen? Is de minister bereid om de maatregel ten behoeve van duurzame ondernemers met terugwerkende kracht van toepassing te verklaren?

1 Zie 'Oogst', 22 februari jl. pag. 7.
2 Zie o.a. Handelingen van 29 november 2001, TK 30, 30-2242 en 30-2243.


---