Ingezonden persbericht


MILIEUKEUR AGRO-FOOD PERSBERICHTEN


* CONVENANT MILIEUKEUR VARKENSVLEES ONDERTEKEND TIJDENS BEZOEK VASTE KAMERCOMMISSIE LNV

Op maandag 18 maart zullen ruim een tiental verschillende partijen een convenant ondertekenen gericht op verdere verduurzaming en vergroting van de afzet van varkensvlees met Milieukeur. Het convenant wordt ondertekend tijdens het bezoek van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Met het convenant wordt een aantal acties afgesproken om de productie en de afzet van Milieukeur Varkensvlees de komende jaren fors te laten groeien. Het convenant wordt ondertekend op maandagmiddag 18 maart, tijdens het bezoek van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aan een vooruitstrevende varkenshouderij in Valkenswaard. Gastheer is de varkenshouder en Milieukeurhouder de heer Hans Verhoeven.

Het Milieukeur Varkensvlees is ontwikkeld om de productie van milieu- en diervriendelijker geproduceerd varkensvlees uit de gangbare varkenshouderij te stimuleren en de consument aan te bieden. Varkensvlees met Milieukeur voldoet aan de strenge criteria van Stichting Milieukeur. Er worden eisen gesteld ten aanzien van onder meer de varkens- en zeugenhouderij en de logistieke borging binnen de gehele keten. Het is de bedoeling om het concept van Milieukeur Varkensvlees de komende jaren verder te ontwikkelen en op diverse terreinen een verdere duurzaamheidsslag te maken. Het doel is het aantal varkens dat jaarlijks onder Milieukeur gehouden wordt, in 5 jaar tijd op te schalen van 50.000 naar 1 miljoen.

De betrokken partijen zijn: Producentenvereniging
Milieukeur Varkenshouders en ZLTO, (primaire sector), slachterij Dumeco, de grossiers De Mooy & van de Berg, Deen-Hobu, Hems en Poel & Kamps vlees, de vleeswarenbedrijven Agterberg Vleeswaren b.v., Beelen Vleeswaren b.v. en Giebels Vleesveredeling b.v., Nederlandse Vereniging van Keurslagers, de maatschappelijke organisaties Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming, Brabantse Milieufederatie, Limburgse Milieufederatie en Stichting Milieukeur.

Milieukeur Stichting Milieukeur is in 1992 op initiatief van de overheid (Ministerie van VROM en EZ en sinds 1995 het Ministerie van LNV) opgericht. Het doel van Milieukeur is het stimuleren van milieubewust handelen door producent en consument. Milieukeur wordt beheerd door de onafhankelijke Stichting Milieukeur, waarin maatschappelijke organisaties deelnemen zoals consumenten- en producentenorganisaties, detailhandel en overheid. Wanneer een product Milieukeur heeft verkregen betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten, minder milieubelastend is. Op dit moment is Milieukeur onder andere te vinden op varkensvlees, planten, substraat, gesneden groente, aardbeien, appels, peren, uien, appelsap, aardappelen, verf, bungalowparken, campings, groepsaccommodaties, brandblussers, kopieerpapier, etiketten, schoenen, linoleum, schrijfblokken, toiletpapier,
autoreinigingsmiddelen, autowasstraten en kattenbakvulling.
--
Kijk voor meer informatie op onze web-site: http://www.milieukeur.nl/