Dienst Binnenstad Amsterdam


Autodate

Doet u uw eigen auto de deur uit of staat u op het punt een auto te nemen? Overweeg dan eens de mogelijkheden van autodate. Autodate houdt in dat u een auto met anderen deelt, en dat kan grote voordelen hebben.

Wanneer u twijfelt of u een auto zal kopen of dat u juist uw auto de deur uit wilt doen, gaat u de voor- en nadelen van het autobezit en autogebruik op een rijtje zetten. De kosten spelen hierbij een rol, maar ook de beschikbaarheid van de auto, parkeergelegenheid en alle andere aspecten die voor u belangrijk zijn. In Amsterdam bestaat de mogelijkheid van gedeeld autogebruik, de autodate. Wellicht voor u een alternatief dat het overwegen waard is.

Wat is autodate?
Autodate is de nieuwe naam voor één van de vormen van gedeeld autogebruik. Dit betekent dat meer personen gebruikmaken van één auto. U betaalt een abonnement en het gebruik. Betaling van onderhoud, reparaties, verzekeringen en belasting komen voor rekening van de exploitant. U heeft dus wel het gemak van een auto , maar niet de lasten. Bovendien is er per date-auto altijd één vaste parkeerplaats gereserveerd. In de binnenstad van Amsterdam zijn verschillende organisaties die autodate-abonnementen aanbieden. Met dit abonnement kunt u gebruik maken van de date﷓auto, alsof het uw eigen auto is.

Wat is het beleid in de binnenstad?
In 1995 is in de binnenstad van Amsterdam een proef gestart, waarbij tien parkeerplaatsen zijn ingericht als plaatsen voor de date-auto. Wegens succes is het aantal plaatsen uitgebreid. Inmiddels zijn er 150 plaatsen, verspreid over de hele binnenstad.

Autodate is één van de middelen waarmee het autoverkeer in de stad gereguleerd kan worden. De gemeente steunt het initiatief door parkeerplaatsen hiervoor vrij te houden. Eén date-auto maakt vijf nieuwe autos overbodig en dat bespaart parkeerruimte. U deelt immers niet alleen de auto, maar ook de parkeerplaats. De afname van het aantal autos betekent een beter bereikbare binnenstad, wat nu juist het doel is van het verkeersbeleid. Bovendien wordt door de afname van het aantal autos het milieu minder belast.

Voor wie en waar?
De autodate is bestemd voor iedereen die ervan gebruik wil maken. Zowel bewoners als bedrijven kunnen zich aanmelden. Het is vooral handig wanneer u niet elke dag de auto nodig heeft, maar er wel over wilt kunnen beschikken. U kunt 24 uur per dag een date-auto reserveren. Wanneer u voor een langere periode een auto wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor een vakantie, dan is het mogelijk tegen een aantrekkelijk tarief een auto "op maat" te huren via de autodate-organisatie bij wie u aangesloten bent.

Er zijn verschillende parkeerplaatsen in de binnenstad gereserveerd voor autodate.
Per locatie kunnen er één tot vijf autos beschikbaar staan. De locaties zijn verdeeld over de hele binnenstad. Er zijn verschillende organisaties die ieder een deel van de plaatsen exploiteren. De regels en tarieven voor het gebruik van de date-auto variëren per organisatie. Bij de Landelijke Stichting voor Gedeeld Autogebruik kunt u algemene informatie over autodate opvragen.

Bij uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen verschijnt een aankondiging in het Amsterdams Stadsblad (editie centrum).

Spijt?
Ziet u wel wat in autodate, maar bent u bang uw parkeervergunning definitief kwijt te raken? Dan is het van belang te weten dat er een spijtoptantenregeling is. Mocht u spijt krijgen van uw keuze voor autodaten en toch weer een eigen auto willen, dan is het mogelijk om uw parkeervergunning terugte krijgen zonder op de wachtlijst te hoeven staan. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunt u opvragen bij Dienst Stadstoezicht. Zo kunt u dus proberen of autodaten u bevalt, zonder het risico de parkeervergunning definitief kwijt te zijn.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de volgende organisaties:

Informatie gemeentebeleid:
Voorlichtingscentrum Gemeente Amsterdam
Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Algemene informatie autodate:
Stichting voor Gedeeld Autogebruik
algemeen tel nr: 0900 - 899 11 96 (0,20 per minuut)

Parkeervergunning:
Stadstoezicht
Afdeling Informatie
tel: 020-553 03 33

autodate organisaties:

Diks Autodate
tel: 020-662 33 66

Nationale Greenwheels lijn
tel: 0900-210 01 00 (0.05 per minuut)

Y-Tech/ Depokar
tel: 020- 625 08 69

Connectcar Supported by KAV autoverhuur
telefoon 020- 311 98 98