Nederlands Uitgeversverbond

Nieuwe CAO voor grafimedia-branche

PERSBERICHT

Werkgevers en vakbonden hebben zaterdagmorgen 16 maart overeenstemming bereikt over een nieuwe eenjarige CAO voor de grafimedia-branche. Het akkoord voorziet in een loonsverhoging van 2% in februari en 1% per 1 oktober 2002.

Volgens voorzitter Richard van den Berg van de werkgeversdelegatie dreigden de CAO-onderhandelingen bijna af te ketsen op de looneis. De vakbonden zijn de CAO-onderhandelingen in januari ingegaan met een looneis van 4,5%. Een absurde eis die gezien de huidige slechte economische situatie in de bedrijfstak had geleid tot een koude sanering. Ik ben blij dat de bonden op tijd de ernst van de situatie hebben ingezien waarin onze branche zich op dit moment bevindt. Het eindresultaat van 3% in twaalf maanden was het maximaal haalbare.

Naast de loonsverhoging zijn afspraken gemaakt over modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Op belangrijke onderwerpen zoals arbeidsongeschiktheid hebben wij voorstellen gedaan die in zeer belangrijke mate aansluiten bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Partijen hebben afgesproken om het loon bij ziekte en WAO niet aan te vullen als de werknemer verwijtbaar niet meewerkt aan het eigen herstel, werkhervatting of reïntegratie. Verder zijn er goede afspraken gemaakt over kortdurend zorgverlof, aldus Van den Berg.

Het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen KVGO vertegenwoordigt ruim 3.000 bedrijven in alle sectoren van de grafimedia branche.

Dit bericht is ook terug te vinden op de KVGO-site: het KVGO.