Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 18 maart 2002

EU-top Barcelona: Europa heeft nood aan een ander signaal


De Europese Raad van Barcelona van voorbije vrijdag en zaterdag heeft niet gezorgd voor een positief beeld van de EU als een eigentijdse politieke structuur die hoop geeft aan de Europese burgers. En dat is een gemiste kans.

Het beeld dat naar buiten kwam was dat van een EU die zich eenzijdig richt op traditionele economische thema's. De - nochtans beloofde - aandacht voor de strategie duurzame ontwikkeling was zo goed als onmerkbaar. Doorgedreven armoedebestrijding stond ook niet bovenaan op de agenda. Centraal stond wel een economische visie gebaseerd op liberalisering, deregulering en een verdere eenzijdige 'activering' van werknemers en werkzoekenden. Die uit zich onder meer in de voorstellen voor langer werken die zijn afgesproken.

Verder zagen de burgers beelden van staats- en regeringsleiders die tot tijdens de fotosessies stonden te lobbyen voor hun nationale belangen, maar er tegelijk nauwelijks in leken te slagen een beter gemeenschappelijk standpunt in te nemen tegenover de dramatische situatie in het Midden-Oosten.

Vanuit de Belgische regering zijn enkele positieve initiatieven genomen om dit beeld bij te sturen. Mede dankzij de Belgische inzet is er een duidelijker engagement gekomen voor meer ontwikkelingssamenwerking en schuldkwijtschelding voor de Derde Wereld. Er was ook de duidelijke vraag om de ministers van sociale zaken mee aan tafel te laten zitten tijdens de voorjaarstoppen van de Europese Raad. Die vraag werd zonder meer afgewezen door het Spaanse voorzitterschap. Wij betreuren ook dat de Belgische voorstellen ten aanzien van een EU-initiatief voor Irak geen kans kregen.

De onaanvaardbare manier waarop werd omgegaan met het protest van de andersglobalisten was een ander negatief element. Het feit dat 140 Belgische manifestanten vrijdag aanvankelijk werden geblokkeerd aan de Spaanse grens zonder enige objectieve reden keuren we af. Uit dit alles ontstaat een beeld van een Europese Unie die zich wel bekommert over de liberalisering van de elektriciteit, maar het vrij verkeer van democratische bewegingen niet ziet zitten.

De EU kan en moet een positief antwoord worden op de uitdagingen van de globalisering. Maar als de EU wil verhinderen dat zij zelf nog meer de schietschijf wordt van het protest tegen de negatieve uitwassen van de globalisering, dan is een ander signaal nodig dan wat nu in Barcelona gegeven werd. En zeker nu er op verschillende plaatsen in Europa sprake is van een toenemende verrechtsing is zo'n positief signaal meer dan nodig.

Leen Laenens en Joos Wauters,
Volksvertegenwoordigers

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/