Gemeente Neede

gemeente Neede
perscommunique

maandag 18 maart 2002

Needse fracties onderzoeken haalbaarheid nieuw college van B&W

Voorkeur voor CDA/PvdA/VVD-coalitie

De CDA-fractie heeft na de plenaire bijeenkomst van 11 maart 2002 afzonderlijke gesprekken gevoerd met - in chronologische volgorde- VVD, Gemeentebelangen, Wi'j goat veur Nee, D66 en PvdA. In dit overleg zijn de verschillen tussen de wederzijdse programma's en de voorkeur coalitie-partners besproken. Tevens kon aangegeven worden met welke fracties geen coalitie gewenst is. De gesprekken zijn op een open en constructieve wijze gevoerd.

Gezien de uitslag van de verkiezingen is duidelijk dat een coalitie in Neede minimaal uit 3 fracties bestaat. Alle fracties willen een coalitie met het CDA, maar sluiten één of meer andere fracties uit en/of kiezen uitsluitend voor twee wethouders. Uit de totale analyse blijkt dat er uit de rekenkundige mogelijkheden slechts twee reële opties overblijven: CDA/Gemeentebelangen/Wi'j goat veur Nee en CDA/PvdA/VVD. Kiezen voor de eerste optie betekent een verandering van het huidige beleid met twee wethouders. Een keuze voor de tweede optie betekent dat het huidige beleid in grote lijnen voortgezet kan worden, maar dan met drie wethouders.

Aangezien de programmatische verschillen tussen de fracties van CDA, Gemeentebelangen en Wi'j goat veur Nee groter zijn dan die van CDA, PvdA en VVD, wil het CDA de haalbaarheid van de tweede optie, waarmee de PvdA en de VVD hebben ingestemd, onderzoeken. Daartoe zal deze week een 'concept-regeerakkoord' op hoofdlijnen en een voorstel van portefeuilleverdeling worden opgesteld. De kandidaat-wethouders zijn G. Luttikhold (CDA), H. Wensink (PvdA) en P. Meijlis (VVD). Burgemeester Van Beem wordt hierbij betrokken. Het 'concept-regeerakkoord' zal volgende week aan alle fracties ter beoordeling gezonden worden met de mogelijkheid tot aanvullingen. Het streven blijft om in de reguliere raadsvergadering van 2 april 2002 het nieuwe college te installeren.

Het CDA heeft de D66-fractie gevraagd aan de coalitie mee te doen. D66 is er ook voorstander van om naar de herindeling toe te werken met een brede coalitie van landelijke partijen. Zij vindt echter twee wethouders voor Neede voldoende. D66 kiest er voor om vanuit de eigen positie het beleid van het voorgestelde college te toetsen.

Het CDA vindt het jammer dat door de opstelling van enkele fracties uit de vele rekenkundige mogelijkheden slechts twee opties overgebleven zijn. Het bestuur van Neede op weg naar de fusiegemeente dient nog vele projecten aan te pakken, zoals de uitwerking van de Reconstructiewet voor Neede-Borculo, het centrumplan, de nieuwbouw Assink/Triangel, de renovatie van 't Spilbroekcomplex, het saneren van de riooloverstorten en de reconstructie van de Van Everdingenstraat en de Parallelweg. Het CDA kiest daarom voor een voortvarende aanpak om snel een college van B&W benoemd te krijgen.


---


Noot voor de redactie (