---

Ministerie van Defensie



---

Rampenoefening op vliegbasis Gilze-Rijen

18-03-2002

Op de Brabantse vliegbasis Gilze-Rijen houdt personeel van de luchtmacht vandaag (18 maart) en morgen een rampenoefening waarbij nauw samengewerkt wordt met gemeentelijke en andere hulpverleningsautoriteiten. Aan de oefening nemen in totaal zo'n zestig functionarissen deel. Vandaag wordt met name de bestuurlijke kant van de zaak geoefend, morgen wordt een praktijkscenario uitgevoerd.

Bij de oefening zijn naast de vliegbasis Gilze-Rijen, ook het Gemeentelijk Beleidsteam van de gemeente Gilze-Rijen, het (Regionaal) Operationeel Team en het Commando Rampenterrein betrokken. De oefening wordt gehouden onder leiding van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding en de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Het scenario dat voor de oefening op dinsdagavond is uitgedacht voorziet in de hulpverlening bij een ernstig ongeluk met een helikopter. De deelnemende operationele diensten (luchtmacht, brandweer, politie, ggd en marechaussee) worden geoefend in alle aspecten van rampenbestrijding zoals het blussen van branden, het redden en behandelen van slachtoffers en het aanvullende vervoer van slachtoffers naar ziekenhuizen in Tilburg en Breda. Dit laatste wordt daadwerkelijk uitgevoerd, al zullen de betreffende ambulances geen sirenes en zwaailichten gebruiken.