Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 18 maart 2002

LOKALE EN REGIONALE BEDRIJVEN IN HAARLEMMERMEER KRIJGEN TOCH RUIMTE

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Holland heeft bekend gemaakt alsnog in te stemmen met de vestiging van lokale en regionale bedrijven op het toekomstige bedrijventerrein De President. Aanvankelijk wilde de provincie het terrein exclusief voor Schipholgebonden bedrijven bestemmen en lokale en regionale bedrijven uitsluiten. Tot tevredenheid van de gemeente en vele lokale en regionale bedrijven is echter de door het gemeentebestuur van Haarlemmermeer ingediende zienswijze gehonoreerd.

De gemeente Haarlemmermeer bereidt momenteel de ontwikkeling voor van het bedrijvenpark De President dat ten zuiden van Hoofddorp wordt gesitueerd. Dit hoogwaardig bedrijvenpark is bedoeld voor lokale en regionale bedrijven uit het midden en hoogwaardige segment. Volgens de plannen is het terrein aan het einde van dit jaar bouwrijp.
Bij de behandeling in de provinciale statencommissie Ruimtelijke Ordening en Bestuur van de aanvraag voor het bouwrijp maken van het bedrijvenpark ontstond vorig jaar de mening dat de ontwikkeling van de mainport Schiphol in gevaar zou komen als het terrein niet exclusief voor Schipholgebonden bedrijven beschikbaar komt. De commissie adviseerde GS alleen medewerking te verlenen onder voorwaarde dat het terrein slechts voor Schipholgebonden bedrijven beschikbaar zou komen. GS besloot medio oktober conform het commissieadvies. De gemeente was het niet eens met het besluit: het deed geen recht aan de gemaakt afspraken. Immers van meet af aan was het terrein bedoeld voor lokale en regionale bedrijven. Bovendien vindt de gemeente het terrein qua ligging niet optimaal geschikt voor de vestiging van Schipholgebonden bedrijven.

G. Görtemöller

Het gevolg van het eerdere provinciale besluit was dat lokale en regionale bedrijven geen vestigingsruimte meer zouden hebben. De gemeente kon daarmee niet akkoord gaan en heeft dit in haar zienswijze aan de provincie kenbaar gemaakt. Tijdens de behandeling van de gemeentelijke reactie in de provinciale commissie heeft de wethouder voor Economische Zaken G. Görtemöller het gemeentelijk standpunt persoonlijk toegelicht. Met succes, zo blijkt nu. De provincie geeft in haar herziene besluit aan dat naarmate de afstand tot Schiphol groter is een op dit punt minder stringente benadering mogelijk is. De gemeente is blij dat ook belangstellende bedrijven met een niet-Schipholprofiel nu toch geholpen kunnen worden met een plek op De President, maar de gemeente betreurt dat de planning voor de ontwikkeling van het terrein door het hobbelige procedurele pad een forse deuk heeft opgelopen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen