Nieuw-Vlaamse Alliantie

Geen prinsen en prinsessen in de Senaat (19/03/02)

Onlangs dienden N-VA kamerleden Frieda Brepoels en Karel Van Hoorebeke een voorstel in tot herziening van verscheidene artikels uit de grondwet die handelen over de politieke rol van de monarchie. Onder andere Art. 72 G.W. werd voor herziening vatbaar verklaard. Dit artikel bepaalt dat de kinderen van de koning van rechtswege senator worden op de leeftijd van 18 jaar. Naar de letter van de wet beschikken zij vanaf 21 jaar zelfs over het recht om mee te stemmen en hebben zij recht op een wedde.

In het verleden is gebleken dat de meeste (Vlaamse) partijen het er over eens zijn dat dit niet meer van deze tijd is en dan ook best afgeschaft wordt. Tot op de dag van vandaag werd hier door de andere partijen geen werk van gemaakt, waarschijnlijk uit angst de toorn van Laken op te wekken.

Ronduit N-VA!, de jongerenvereniging van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, roept de andere partijen dan ook op om werk te maken van de schrapping van dit artikel 72 en dit om democratische redenen. In de Senaat, die geacht wordt het volk te vertegenwoordigen, is geen plaats voor leden die niet democratisch verkozen zijn en dan ook geen enkele verantwoording moeten afleggen. Dat Filip, Laurent en Astrid weliswaar geen gebruik maken van hun recht om mee te stemmen doet niets ter zake want dit belet hen niet om toch invloed uit te oefenen op de politieke besluitvorming. Zo uitte Laurent in het verleden openlijk kritiek op het beleid van de vorige Eerste Minister en ook prins Filip deed reeds enkele krasse uitspraken in de Senaatscommissie.

Het argument als zou de aanwezigheid van de koningskinderen dienen om hun vertrouwd te maken met de werking van een parlementaire democratie is totaal irrelevant daar hun aanwezigheid slechts een schertsvertoning is en alleen maar dient om de immanente aanwezigheid van de monarchie te benadrukken. Een cursus (in het Nederlands) over de werking van het Parlement lijkt in deze meer op zijn plaats. Er is dan ook geen enkele objectieve reden meer die het voortbestaan van dit archaïsche artikel uit de grondwet legitimeert en een schrapping ervan in de weg staat. Monarchie rijmt nu eenmaal niet met democratie.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Koen Vaneecke, secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen Vaneecke
Telefoon: 02/2194930
Fax: 02/2173510
E-post: koen.vaneecke@n-va.be