Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 19-03-2002 Persbericht drugsactie te Sittard (HP 16.00 uur) Dinsdag 19 maart 2002

Sittard, aanhoudingen in drugsonderzoek:
De politie in het district Sittard heeft dinsdag 19 maart 2002 op 13 verschillende locaties in Sittard, Geleen en Beek onderzoeken in voornamelijk woningen verricht. Dit gebeurde onder leiding van twee Rechters Commissaris. Door de Belgische politie werd tegelijk met het onderzoek in Sittard in een woning te Dilsen Stokkem een onderzoek ingesteld. Ook in een woning in Rotterdam werd een onderzoek ingesteld. Er werden 19 personen aangehouden. Verder werden 1350 gram harddrugs, veel administratieve bescheiden en een vuurwapen in beslag genomen.

Ter afronding van een sedert januari van dit jaar durend vooronderzoek naar de criminele activiteiten van een aantal personen, die zich allen bezig hielden met de handel in harddrugs voornamelijk vanuit Sittard, heeft de rechercheafdeling van de politie in het district Sittard vanmorgen op 13 verschillende locaties in Sittard, Geleen en Beek onderzoeken ingesteld. De Belgische politie heeft op verzoek van de Nederlandse Justitie, tegelijk met het onderzoek in Nederland, onderzoek in een woning te Dilsen Stokkem gedaan. In deze woning zou een van de verdachten betrokken bij de drugshandel verblijven. Ditzelfde gebeurde in een woning te Rotterdam.

In het totaal werden in Sittard, Geleen en Beek 17 personen aangehouden, 13 mannen en 4 vrouwen in leeftijd variërend tussen de 23 en 47 jaar. Zij zijn allen ingesloten in politiebureaus in Zuid-Limburg. In België werd een 37 jarige verdachte aangehouden en in Rotterdam een 27 jarige verdachte. Vier van de aangehouden verdachten, die bij de doorzoekingen van de woningen werden aangetroffen, zijn vreemdelingen. Zij zijn ter vaststelling van hun identiteit overgebracht naar het politiebureau waar medewerkers van de afdeling Vreemdelingen zaken een verder onderzoek zullen instellen.

Bij de doorzoekingen van de bij de actie betrokken woningen werden 1350 gram harddrugs aangetroffen te weten heroïne en cocaïne alsmede versnijdingsmiddelen. Verder werd aangetroffen een geldbedrag van bijna 3000 euro, computerapparatuur, diverse GSMs en vele administratieve bescheiden. In België werden geen drugs aangetroffen. In de woning te Rotterdam werden een vuurwapen en diverse administratieve bescheiden aangetroffen.

De in België aangehouden verdachte zal op grond van een uitleveringsverzoek zo spoedig mogelijk naar Nederland worden overgebracht. De in Rotterdam aangehouden verdachte is inmiddels overgebracht naar Sittard waar hij is ingesloten. Vermoedelijk zullen alle in Nederland aangehouden verdachten aanstaande vrijdag worden voorgeleid aan de Officier van Justitie.

Ongeveer 90 politieagenten uit de politieregio Limburg-Zuid voerden de gehele actie in Sittard, Geleen en Beek uit. Vier geleiders met hun verdovende middelenhonden en een aantal technisch rechercheurs maakten deel uit van de actie.