Gemeente Smallingerland

Loket Sociale Zaken Smallingerland bij Kamer van Koophandel (19-03-2002)

Vanaf 1 maart jl. houden medewerkers van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Smallingerland twee ochtenden in de week spreekuur bij de Kamer van Koophandel in Leeuwarden. De gemeente doet dat in het kader van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Smallingerland is hiermee de tweede gemeente in Fryslân, na Leeuwarden, die op deze manier extra aandacht wil schenken aan de mogelijkheden van het Bbz.

Doel van het loket is om (potentiële) starters en ondernemers met tijdelijk financiële problemen te wijzen op de mogelijkheden van het Bbz. De gemeente wil hiermee de drempel verlagen, waardoor de wettelijke mogelijkheden voor deze doelgroepen beter benut worden.

Bij het loket kunnen ondernemers ook terecht voor de IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen). Ondernemers vanaf 55 jaar die hun bedrijf willen beëindigen kunnen een beroep doen op deze regeling, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (WAZ-gerechtigden) jonger dan 55 jaar kunnen een beroep doen op de IOAZ.

De samenwerking tussen gemeente en Kamer biedt voor alle partijen voordelen. Dit blijkt uit de proef die de Kamer en de gemeente Leeuwarden in september 2001 zijn gestart. Sinds de opening van het loket hebben zich al bijna 300 (potentiële) ondernemers gemeld en is het aantal ondernemers dat zich meldt bij de Sociale Dienst met bijna 100% toegenomen. Bovendien krijgen de medewerkers van de Sociale Dienst meer kennis over ondernemers en het ondernemerschap en de medewerkers van de Kamer van Koophandel meer kennis over de specifieke bijstandsregelingen.

De medewerkers van de gemeente Smallingerland zijn iedere maandag- en woensdagochtend tussen 08.30 uur en 12.30 uur aanwezig in het gebouw van de Kamer van Koophandel, Heliconweg 62 in Leeuwarden. Cliënten uit andere gemeenten zijn voor informatie ook welkom.

Voor informatie of het maken van een afspraak kunnen belanghebbenden bellen met de medewerkers van de afdeling Sociale Zaken bij de Kamer van Koophandel. Het telefoonnummer is 058 295 42 70.