Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Brief Pronk HFR Petten

Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Betreft: Het veiligheidsonderzoek bij de HFR te Petten-vervolg

Van: VROM-Inspectie
Kernfysische Dienst

Geachte Voorzitter,

Ten vervolge op mijn brief van 13 maart jl. kan ik u thans mededelen dat het onderzoek van Serco Assurance met betrekking tot de scheurindicatie gereed is. Ik stuur u hierbij de rapporten toe. Serco Assurance is eveneens gevraagd of de verwachte levensduur van het reactorvat beïnvloed wordt door de scheurindicatie. Op dit moment bestudeert de vergunninghouder (GCO) het onderzoek van Serco Assurance. Dit is echter geen belemmering voor de opstart van de HFR.

Serco Assurance heeft geconcludeerd dat er geen daadwerkelijke vergroting heeft plaatsgevonden van de bij de metingen volgens de oude methode aangetroffen scheurindicatie. Wel heeft de nieuwe meetmethode (ultrasoon) naast de .oude. scheurindicatie een aantal andere signalen nabij de las waarin de oude scheurindicatie is gemeten naar voren gebracht. Serco Assurance concludeert op grond van de uitgevoerde berekeningen met betrekking tot de oude scheurindicatie en de nieuwe signalen dat de HFR veilig kan worden opgestart en in bedrijf kan zijn tot de zomer van 2003, wanneer de jaarlijks door de Kernfysische Dienst (KFD) voorgeschreven inspectie zal plaatsvinden. De KFD heeft de rapportage van Serco beoordeeld en kan met deze conclusies instemmen.

Gelet op mijn eerdere oordeel over de veiligheidscultuur zoals gegeven in mijn brief van 13 maart jl., en na de beoordeling van de conclusies van Serco Assurance door de KFD en de constatering dat de door de vergunninghouder toegezegde maatregelen die van dien aard zijn dat ze voor het opstarten van de reactor moeten zijn uitgevoerd zijn getroffen, ben ik tot het oordeel gekomen dat afdoende maatregelen zijn genomen om de stillegging van de reactor te beëindigen. Ik heb de directie van GCO meegedeeld dat ik geen bezwaar heb tegen opstart en inbedrijfstelling van de HFR voor de periode tot de zomer van 2003, mits GCO instemt met de conclusies en de aanbevelingen uitvoert. Ik heb de KFD opdracht gegeven erop toe te zien dat de door de vergunninghouder toegezegde maatregelen worden getroffen binnen de daarvoor gestelde termijnen.

Gelet op het belang van de isotopenproductie voor de volksgezondheid, waarbij geen grote leveringsproblemen ontstaan wanneer de reactor 22 maart a.s. is opgestart, ben ik van oordeel dat het opstarten en in bedrijfstellen tot de zomer van 2003 thans gerechtvaardigd is.

Serco Assurance concludeert dat er geen technische redenen zijn waarom de HFR niet veilig in bedrijf zou kunnen zijn tot in principe 2015. Voor een definitieve uitspraak over de levensduur zijn nadere gegevens nodig. De vergunninghouder heeft toegezegd deze nadere gegevens te zullen geven. Ik zal de Kamer daarover rapporteren.

Hoogachtend,

De minister van Volkshuisvesting,
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.P. Pronk

Bijlagen: rapporten Serco Assurance