DIERENBESCHERMING

CDA en VVD zetten val voor vossen!

Persbericht

Den Haag, 20 maart 2002, Het CDA en de VVD gaan er vanmiddag alles aan doen om de vossen alsnog vogelvrij te verklaren. Voor de Dierenbescherming is dit onacceptabel. De jarenlange lobby van jagers, het CDA en de VVD lijkt nu toch te werken. Vanmiddag komt een deel van de Tweede Kamer in spoedoverleg bijeen om over het lot van de vos te beslissen. De vos moet gewoon beschermd worden conform de Flora- en faunawet. Volgens de Dierenbescherming is er geen enkele reden om van eerdere afspraken af te wijken.

Vanaf 1 april 2002 is de vos in Nederland niet langer vogelvrij. De Flora-en faunawet treedt dan in werking waardoor de vossen beschermd zijn. Dit tot grote ergernis van jagers die de afgelopen maanden een ware hetze in de media tegen de vos hebben gevoerd. Vossen zouden schapen en kalveren doden, meisjes op paarden aanvallen, dijken ondergraven, de weidevogelstand bedreigen en besmettelijke ziektes verspreiden. Kortom: de propagandamachine van vossenhaters draait op topsnelheid. Nooit eerder was de haat zo groot en de mediahetze zo goed geregisseerd.

De Dierenbescherming verwacht dat staatssecretaris Faber en de Tweede Kamer voet bij stuk houden en de bescherming van de vos vandaag veilig zullen stellen. Objectieve onderzoekbureaus kunnen door intensieve monitoring onderzoeken of de vos daadwerkelijk schuldig is aan alle misdaden waarvoor hij vandaag terecht moet staan. De bevindingen kunnen na vijf jaar worden meegenomen in de evaluatie van de nieuwe wet. De Flora- en faunawet biedt de mogelijkheid om schade te bestrijden. Provincies kunnen ontheffing verlenen voor afschot van de vos, als er sprake is van daadwerkelijk aangetoonde schade die niet op een andere manier kan worden voorkomen.


- einde bericht-

Het Algemeen Overleg over vindt vanmiddag van 16.30 uur tot 18.00 uur plaats in de Troelstrazaal van het Tweede Kamergebouw.