OPTA

OPTA
Uitnodiging deelname aan klankbordgroep interconnectietarieven 19 maart 2002, OPTA/IBT/2002/200693

Binnenkort publiceert het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) zijn nota van bevindingen naar aanleiding van de marktconsultatie inzake integrale tariefregulering. Deze marktconsultatie is gehouden op basis van het consultatiedocument `Integrale tariefregulering voor eindgebruikers- en interconnectie diensten' d.d. 26 november 2001 (OPTA/EGM- IBT/2001/203584).

Vooruitlopend op de publicatie van de nota van bevindingen, deelt het college bij deze mee dat gedurende de periode 1 juli 2002 tot 1 juli 2003 het bestaande reguleringsmodel voor de door KPN aangeboden interconnectie en bijzondere toegangsdiensten wordt voortgezet. Dit reguleringsmodel is verwoord in de richtsnoeren `Tariefregulering voor interconnectie en bijzondere toegangsdiensten' d.d. 13 april 2001 (OPTA/IBT/2001/200850).

Uitnodiging
In het kader van de voorlopige handhaving van het bestaande reguleringsmodel, nodigt het college marktpartijen uit om zitting te nemen in de klankbordgroep interconnectietarieven.

De klankbordgroep zal betrokken zijn bij:
(i) de actualisering van het zogenoemde `bottom up' (BU) kostentoerekeningsmodel dat uitgaat van `forward looking long run (average) incremental costs' (LRIC) ("BULRIC-II"). Dit model is van toepassing bij de bepaling van de door KPN voor de periode 1 juli 2002 tot 1 juli 2003 te hanteren terminating access tarieven;
(ii) de beoordeling van de door KPN op uiterlijk 1 mei 2002 aan het college ter goedkeuring voor te leggen EDC-rapportage ("EDC-V"). De in deze rapportage besloten toepassing van de Embedded Direct Cost kostentoerekeningssystematiek is van toepassing bij de bepaling van de door KPN voor de periode 1 juli 2002 tot 1 juli 2003 te hanteren originating access tarieven.

BULRIC-II
De te formeren klankbordgroep zal door OPTA worden betrokken bij de actualisering van het verleden jaar ontwikkelde BULRIC-model. Dit betekent dat de klankbordgroepleden zal worden gevraagd om de voor het model benodigde invoergegevens, zoals marktpartijen die aan hun praktijk kunnen ontlenen. Gegevens van bedrijfsvertrouwelijke aard zullen daarbij als zodanig door OPTA worden behandeld. Daarnaast zullen klankbordgroepleden worden betrokken bij de beantwoording van vraagstukken van meer methodologische aard, en worden klankbordgroepleden in staat gesteld om een concept van het model te testen. Vooralsnog verwacht het college dat de klankbordgroep in het kader van BULRIC-II tweemaal bijeen zal komen, waarvan de eerste keer begin april 2002.



EDC-V
Met betrekking tot EDC-V wordt de te formeren klankbordgroep uitgenodigd om het EDC proces te volgen en het college daarbij te voorzien van inhoudelijke bijdragen over de tijdens het proces gesignaleerde vraagstukken inzake kostentoerekening en tariefvorming. Vooralsnog verwacht het college dat de klankbordgroep in het kader van EDC-V tweemaal bijeen zal komen.

Vereisten
Het college verwacht van marktpartijen die aan de klankbordgroep interconnectietarieven wensen deel te nemen de bereidheid tot een actieve bijdrage, waarbij op het gebied van kostentoerekening en tariefvorming kennis is vereist van financieel-technische aard. Met het oog op dit laatste staat het deelnemers vrij om zich door externe adviseurs te laten bijstaan.

In het kader van BULRIC-II is de voertaal Engels; deelname aan de klankbordgroep veronderstelt de bereidheid van marktpartijen om al hun communicatie en correspondentie in het kader van BULRIC-II in het Engels te stellen.

Aanmelding
In deelname aan de klankbordgroep geïnteresseerde marktpartijen dienen zich aan te melden vóór 29 maart 2002, en wel bij de heer M.G.J. Meijers, afdeling Interconnectie en Bijzondere Toegang, postbus 90420, 2509 LK Den Haag, telefoon +31 70 315 92 88, e-mail M.Meijers@opta.nl . Dit onder vermelding van de namen van de personen die feitelijk zullen deelnemen (inclusief hun adresgegevens, waaronder e- mail), alsmede van de persoon die als aanspreekpunt zal fungeren. Overigens behoudt het college zich het recht voor om ten aanzien van de omvang en samenstelling van de klankbordgroep beperkingen op te leggen.

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
drs. H.C. Bakker, secretaris