VERENIGING VNO-NCW

Melkert: Nieuw kabinet moet weer leiding geven

PvdA-leider Ad Melkert in Forum:'Nieuw kabinet moet weer leiding geven aan verandering'

'Een nieuw kabinet moet de technocratie minder kans geven en politiek méér leiding geven aan veranderingsprocessen.' Dit zegt PvdA-lijsttrekker Ad Melkert deze week in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum. 'De ministerraad moet departementen meer aansturen en minder het eindstation zijn van ambtelijke processen. Dat laatste is nu teveel het geval', aldus Melkert.

'Technocratisch bestuur is niet helder', zegt de PvdA-leider. Een nieuw kabinet moet ook minder snel kiezen voor 'tijdrovende' wetgevingsprocessen, vindt hij. 'Daardoor duurt het vaak te lang. Kijk naar de traagheid in de besluitvorming op het gebied van infrastructuur en ruimtelijke ordening. Er zit vaak teveel tijd tussen het moment waarop de politiek vaststelt dat een probleem moet worden aangepakt en het moment dat daadwerkelijk iets gebeurt. Kies liever wat vaker voor een praktisch experiment of voor een tijdelijke regeling. Dat bevordert de snelheid. Dan kun je ontdekken of iets werkt; wetgeving kan altijd nog.'

In het vraaggesprek met Forum verdedigt Melkert het beleid van twee paarse kabinetten. 'Paars heeft gewoon goed gedaan, dat is objectief meetbaar.' Over het programma van Pim Fortuyn zegt hij dat het een illusie is te menen dat de gezondheidszorg kan worden verbeterd zonder extra geld uit te trekken. 'Geen euro extra voor zorg betekent de facto minder dokters, minder zusters, minder operatiekamers en dus minder mogelijkheden om geholpen te worden. Zo simpel is dat. Drogredeneringen moeten urgent worden doorgeprikt', aldus de PvdA-leider.

---